2024. április 26. - Ervin

Fikció és propaganda az ókorban

Az ókori fikció és propaganda a témája annak a szegedi konferenciának, amelynek résztvevői a témát a görög és római irodalom, az ókori filozófia, az ókortörténet és orientalisztika, valamint a régészet és művelődéstörténet területén járják körül.
2008. május 23. péntek 16:13 - Hírextra

Tar Ibolya, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tanszékvezetője az MTI-nek elmondta: kétévente rendezik meg a magyar ókortudomány seregszemléjét, a mostani tanácskozáson mintegy 80 előadás hangzik el az ókori fikció és propaganda szerepéről.

Kifejtette: már az ókorban is voltak a propagandára alkalmas eszközök, amelyek segítségével sok dologról meggyőzték az embereket a birodalmak vezetői. Ebben segített a fikció is: használták a vallást, az irodalmat, a pénzverést, az ikonográfiát és minden más művészeti ágat az emberek befolyásolására. Egy-egy császár például olyan jellemzőkkel látta el magát, amelyekkel isteni tulajdonsággal bíró személlyé vált. Ez például jól nyomon követhető a pénzérméken, a legtöbb embert ugyanis ezzel lehetett elérni.

Az istenként való ábrázolásokat tudatosan használták a propagandára a rómaiak az időszámítás előtti I. századtól, röviddel később pedig a görögök is. A pénz mellett népszerű volt a köztéri szobrokkal való manipulálás is: az alkotásokon egy-egy császárt isteni tulajdonságokkal ábrázoltak.
Ilyen például Augustus római császár Prima Portánál megtalált szobra is, amely páncélban, de mezítláb ábrázolja. Ez pedig arra utal, hogy isteni származású, őket szokták ugyanis lábbeli nélkül mintázni. Páncélzatán olyan ábrázolások vannak, melyek győzelmeire utalnak, valamint arra, hogy a Római Birodalom már az egész ismert világot magában foglalja. A szobor révén Augustus a legnagyobb hősként jelenik meg, de mégsem harcosként, hanem atyai kéztartásával békítőként mutatkozik. Hihetetlen sok üzenetet hordoztak tehát az alkotások, az emberek pedig pontosan le tudták azokat olvasni - tette hozzá a szakember.

A vasárnap záruló rendezvénysorozat az egyetem Tanulmányi és Információs Központjában, a szekciók programja pedig a Magyar Tudományos Akadémia Dóm téri épületében zajlik Szegeden.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását