2024. április 28. - Valéria

Ez történt ma a Közgyűlésben

A szükségesnél eggyel kevesebb MSZP-SZDSZ-képviselő volt jelen a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén, ezért a testület nem tudta elfogadni az önkormányzat költségvetésének csaknem 20 milliárd forintos módosítását.
2008. szeptember 26. péntek 00:29 - Hírextra
Az ellenzékiek az MTI-nek elmondták, hogy költségvetési rendeletet nem szavaznak meg. Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes a fiaskó után közölte, hogy a rendeletmódosítás hiányában azok a közgyűlési döntések sem teljesíthetők, amelyeknek költségvetési vonzata van. Példaként említette a Károlyi kórháznak megszavazott 200 millió forintot és az önkormányzat adósságszolgálati kötelezettségét.

Beterjesztési jogával élve a közgyűlés kezdeményezte a kormánynál a városrehabilitáció gazdasági és egyéb ösztönző rendszereit is érintő jogszabályok módosítását. Ennek során Mitus Zsuzsanna (MSZP) javaslatára szűkítették a városvezetés javaslatát, a kerületeket érintő felvetéseket. Molnár István (SZDSZ) a vita közben bejelentette, hogy pénteki nappal lemond fővárosi képviselői mandátumáról.

Ezt azzal indokolta, hogy az elmúlt időszakban összeegyeztethetetlen helyzet alakult ki VII. kerületi, illetve fővárosi képviselői mandátuma között, annak kapcsán, hogy a főváros kritikusan viszonyul a kerület városrehabilitációs elképzeléseihez.

Demszky Gábor az MTI-nek elmondta, hogy Molnár István utódlásának rendezése után, néhány hét múlva egy rendkívüli közgyűlés sem kizárt azért, hogy elfogadják a költségvetési rendelet módosítását.

Ellenszavazat nélkül elfogadta a közgyűlés a főváros energetikai koncepcióját. Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes egyebek közt jelezte, hogy a koncepció az energiaköltségek csökkentését, a leghatékonyabb energiafelhasználást és a távfűtés versenyhátrányának fokozatos megszüntetését kiemelten kezeli. Alapvetően minden frakció üdvözölte a hiánypótló koncepciót, amely jó alapot képez egy korrekt cselekvési program, intézkedési terv elkészítéséhez.

Ugyancsak Hagyó Miklós előterjesztésében elfogadta a közgyűlés a rákoskeresztúri buszfolyosó kialakításának engedélyokiratát. Eszerint 2010 márciusáig tíz kilométer hosszban, jórész EU-forrásból, mintegy 1,3 milliárd forintból a tömegközlekedést segítő útépítés valósulhat meg.
Ughy Attila (Fidesz) előterjesztésében hosszas vita után a közgyűlés rendeletmódosítást fogadott el arról, hogy eggyel megnövelik az évente kiadható Budapestért Díj keretszámát. Különböző pártállású képviselők az MTI-nek elmondták, hogy a módosítás hátterében az áll, hogy ezáltal idén 26-dikként Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó is Budapestért Díjat kaphat. A sportoló elismerését a képviselők közlése szerint Hagyó Miklós szorgalmazza.

Mintegy 30 millió forintot biztosított a közgyűlés a katyni mártírok emlékművének elkészítésére, a pénz azonban csak a költségvetés módosítása után használható fel. Hozzájárult a közgyűlés ahhoz, hogy a több szervezet által finanszírozott zsidó munkaszolgálatosok emlékművét a VII. kerületi Bethlen Gábor tér 2. szám alatt állítsák fel. Néhány napja a VII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete határozatban támogatta az emlékmű elhelyezését az ingatlan előkertjében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását