2024. május 14. - Bonifác

Hankó Faragó Miklós is jelölteti magát az SZDSZ országos tanácsának élére

Hankó Faragó Miklós is jelölteti magát az SZDSZ országos tanácsának (ot) elnöki posztjára. Erről a politikus az MTI-nek adott interjújában beszélt. A képviselő elmondta, azután döntött az indulás mellett, hogy beszélgetések során a párt tagjai közül soka
2008. szeptember 25. csütörtök 07:00 - Hírextra
Közölte, az SZDSZ alapító tagjaként jól ismeri a pártot. Valamennyi vezető testületben dolgozott már, így az ügyvivői testületben is, jelenleg is tagja az ot-nak és a frakciónak, és volt már megyei elnök is.ű

A politikus szerint az SZDSZ belső parlamentjének is nevezett országos tanácsra fontos szerep hárul. Ez a testület határozza meg a liberális politika alapvető vonásait, ezért ismét stratégiai döntéshozóként kell működnie. Közösen kell megtalálniuk azt a 176 egyéni képviselőjelöltet, akik a következő választáson hitelesen és jól tudják majd képviselni az SZDSZ-t. Hangsúlyozta: az SZDSZ kilépett a koalícióból, ezért a megváltozott viszonyoknak megfelelően kell aktualizálni a politikai stratégiát, amely még a ciklus elején készült, ez pedig az ot nélkül elképzelhetetlen.

Hankó Faragó Miklós kérdésre válaszolva elmondta, erre azért van szükség, mert a párt helyi vezetőitől, tagjaitól az elmúlt időszakban "erőteljes jelzések érkeztek". Sokan úgy vélik, hogy az SZDSZ-nek nincs igazi stratégiája, nem látják, hogy mit szeretne tenni az új vezetés, márpedig a tagok aktívan részt akarnak venni a liberális politika kidolgozásában. A politikus hangsúlyozta: korábban az SZDSZ ügyvivői testülete (üt) hagyományosan az országos tanáccsal és a parlamenti frakcióval közösen határozta meg a párt politikáját.

"Most viszont olyan érzésem van, mintha más filmet nézne az ügyvivői testület, és mást a frakció. Nekem viszont az a célom, hogy végre egy filmet nézzünk, és ne egymás mellett beszéljünk el, hanem mindenki végezze a maga feladatát" - fogalmazott.

Szent-Iványi István, a párt európai parlamenti képviselője szerdán jelentette be, hogy megpályázza az ot elnöki posztját. Hankó Faragó Miklós erre reagálva azt mondta: régóta ismeri a másik jelöltet, és kitűnő politikusnak tartja. Sokakkal egyetértve azonban úgy véli, hogy korrigálni kell az üt eddigi politikáját, amit Szent-Iványi is támogatott. Hozzátette: véleménye szerint az ot elnökének hétfőtől hétfőig, teljes erejével és munkabírásával kell tudnia részt venni a hazai politikai életben.

Arra a kérdésre, hogy milyen korrekcióra van szükség, az elnökjelölt úgy fogalmazott: az üt inkább az operatív politizálásért felel, az ot pedig programot ad, stratégiát hirdet és beszámoltatja az ügyvivői testületet.

A politikus szerint sokan joggal nehezményezték, hogy az elmúlt hetekben olyan döntésekre került sor, amelyek nem a frakció és az országos tanács véleményének meghallgatásával születtek. "Szerintem az egység záloga, hogy a közös döntések mögé az összes vezető testület és a párt tagjainak többsége fel tudjon sorakozni, én ezért szeretnék tenni" - hangoztatta.

Hankó Faragó Miklós ugyanakkor hangsúlyozta, nem a múlttal akar foglalkozni; azon szeretne dolgozni, hogy újra bejuttassák a parlamentbe a liberális pártot. Erre akkor lát jó esélyt, ha képesek hitelesen megjeleníteni az önálló SZDSZ-t, amely korszerű Magyarországot akar, de eközben európai elkötelezettségű párt, kezdeményező, de nem kötözködő. Szerinte okos, tartalmi politizálásra van szükség, és olyan programokkal kell előállni, amelyek az ország gazdasági helyzetének rendbetételét segítik elő.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy Szent-Iványi István ellenében való indulása nem kaphat-e olyan felhangot, hogy fodoristák és kókisták küzdenek egymás ellen, azt válaszolta: mint mindenki, az elnökválasztáson ő is szavazott az egyik jelöltre, de ettől még autonóm politikusnak tartja magát. Hozzátette: közismert, hogy a kampány során Kóka Jánost támogatta, hiszen szerinte az ő programja kínált megfelelő válaszokat az SZDSZ számára. De - mint mondta - azóta számtalan ügyben tudott együtt dolgozni a Fodor Gábort támogató politikusokkal.

Az elnökaspiráns szerint a választókat nem érdeklik a személyi viták, ráadásul a tisztújítás lezárultával ezeken szerencsére már túl is jutottak a liberálisok, hiszen Kóka János frakcióvezető és Fodor Gábor elnök együtt képviseli a pártot. A politikus úgy vélte, most egységre van szükség, hogy az ország és a gazdaság problémáira tudjanak koncentrálni.

Saját magáról azt mondta, úgy gondolja, hogy képes lehet integráló szerepet betölteni a párton belül. "Nem vagyok indulatos ember, szeretek megállapodni, tudom, hogyan kell elősegíteni, hogy jó döntések szülessenek" - fogalmazott.

Megjegyezte, továbbra is szívesen vesz bármilyen tanácsot a párt bármely politikusától. Hangsúlyozta, mindenki szavazatára számít, és nem szeretne vidék-Budapest konfliktust az SZDSZ-en belül. Mint mondta, ő vidéken él, de Budapesten is dolgozik, ezért mindkettő problémáit jól ismeri.

Leszögezte: ha nem ő nyeri el az ot elnöki posztját, akkor természetesen támogatni fogja a megválasztott jelöltet, mert csak akkor lehet sikeres a párt, ha mindenki együtt tud dolgozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását