2024. április 29. - Péter

SZDSZ: mondjon valamit a Fidesz is

A Fidesz nem maradhat szótlan, ki kell mondania: kész megválni azoktól a politikusoktól, akik a demokrácia legalapvetőbb normáit nem tartják be - közölte Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője az adatgyűjtési üggyel kapcsolatosan csütörtöki budapesti sajtótájé
2008. szeptember 25. csütörtök 17:20 - Hírextra
Mint mondta, kezdeményezi, hogy Szabó Máté ombudsman - aki jelenleg az adatvédelmi biztos feladatkörét is ellátja - indítson vizsgálatot arról, történt-e személyes adatokkal visszaélés az ügy kezelése során.

Gulyás József hozzátette: kezdeményezi továbbá, hogy az SZDSZ hétfői frakcióülésén foglaljon állást arról, szorgalmazza-e vizsgálóbizottság felállítását az ügy kivizsgálására.

A Fidesszel kapcsolatosan Gulyás József úgy fogalmazott, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nem választhatja az ellentámadást, a figyelemelterelést. A Fidesznek ki kell mondania, hogy a jogállami normákat sértő magatartást elutasítja, és nem fog politikai védelmet nyújtani védhetetlen magatartás esetén - tette hozzá.

A liberális ügyvivő elmondta: bár tagja a nemzetbiztonsági bizottságnak, még nem hallgatta meg azt a cd-lemezt, amelyet a testület tagjai kaptak Szilvásy György titokminisztertől. Hozzáfűzte: még gondolkodik azon, meg akarja-e hallgatni egyáltalán.

Az általa példátlanul súlyosnak nevezett adatgyűjtési ügy kezelésével kapcsolatban Gulyás József úgy vélekedett, hogy "ami itt van, az nem jogállam", ahogyan pedig ezt az ügyet a politika és az érintett nyomozószervek kezeik, az szerinte méltatlan a Magyar Köztársaság normáihoz.

Zajlik egy nyomozás - folytatta -, amelynek dokumentumait a magyar jogrendszer szerint csak az eljárásban résztvevők ismerhetik meg. Nem tudom, milyen minőségben vesz részt a nyomozásban a miniszter, és fér hozzá az ügy adataihoz - jegyezte meg az SZDSZ-es politikus.
Az üggyel kapcsolatban Gulyás József számos kérdést is feltett, többek között azt, hogy miért éppen most kerülnek nyilvánosságra bizonyos dokumentumok, feloldották-e azoknak az információknak a titkosságát, amelyeket a nemzetbiztonsági bizottság képviselői megismerhettek, és amennyiben feloldották, kik és mikor.

Az adatgyűjtési ügy kapcsán Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta, ki kell vizsgálni, kinek a megrendelésére hallgatnak le ellenzéki képviselőket és ez kinek a felelőssége. Hozzátette: eddig Demeter Ervinről és Kövér Lászlóról tudnak, de sajtóinformációk szerint valószínűleg az egész Fideszt lehallgatták.

Szilvásy György titokminiszter Répássy Róbertre reagálva az MTI-vel közölte: csütörtökön eljuttatta a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak az árnyék-titkosszolgálat működésével kapcsolatos állításait alátámasztó egyes bizonyítékokat, azokat, amelyeket a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) átadott a rendőrségnek.

Ezen bizonyítékok, adatok és tények egyértelműen cáfolják Répássy Róbert állításait; a Nemzetbiztonsági Hivatal sem most, sem korábban nem hallgatott le országgyűlési képviselőket - írta a tárca nélküli miniszter. Hangsúlyozta, hogy az NBH törvényi kötelezettségeinek eleget téve, az arra felhatalmazó engedély birtokában folytatott titkos adatgyűjtést "az ország nemzetbiztonsági érdekeit súlyosan veszélyeztető, köztörvényes bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható személyekkel kapcsolatban".

Mint írta, az adatgyűjtés során bebizonyosodott, hogy a köztörvényes bűncselekményekkel gyanúsítható személyek szoros és rendszeres kapcsolatot tartottak fenn egyes fideszes politikusokkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását