2024. április 20. - Tivadar

Gulyás nem megy el az ülésre

Gulyás József nem ért egyet azzal, hogy az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága foglalkozik zárt ülés keretében az adatgyűjtési ügy részleteivel, ezért a meghívás ellenére nem vesz részt a testület csütörtöki ülésén - erről a nemzetbiztonsági bizottság s
2008. szeptember 25. csütörtök 06:21 - Hírextra
Az SZDSZ-es politikus elmondta, hogy az alkotmányügyi bizottság szerdai ülésének végén Csiha Judit, a testület szocialista elnöke kezdeményezte, hogy a csütörtöki bizottsági ülést a nemzetbiztonsági bizottsággal közösen tartsák meg.

A csütörtöki ülésen, amelynek napirendjén Szilvásy György polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter meghallgatása szerepel "az utóbbi napokban nyilvánosságra került adatvédelmi és titkos megfigyelési ügyek tárgyában", a bizonyítékokat mutatnák be a két testület tagjainak.

Gulyás József elmondta: Simicskó István, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes elnöke arra hivatkozva utasította el a nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki összehívására vonatkozó kérést, hogy ennyire rövid idő alatt nem tudja összehívni a testület tagjait.

A liberális képviselő szerint ezután Tóth Károly, a testület szocialista alelnöke kérte meg a nemzetbiztonsági bizottság titkárságának munkatársait, hogy telefonon kérjék a képviselőket, jelenjenek meg az alkotmányügyi bizottság ülésén.

Gulyás József közölte: ő biztosan nem vesz részt az alkotmányügyi bizottság ülésén. Mint mondta - azon túl, hogy nem tagja a bizottságnak -, nem tartja helyénvalónak, hogy elvitatják a nemzetbiztonsági bizottság kompetenciáját ebben az ügyben. Hozzátette: az alkotmányügyi bizottság tagjai közül többen valószínűleg nem is estek át C típusú átvilágításon.

Megjegyezte, hogy a rapid eljárást méltatlannak tartja, és miután Simicskó István nem hívta össze a bizottság tagjait, ő egy tisztázatlan célú informális meghívásnak nem kíván eleget tenni.A szabad demokrata politikus szerint nem szerencsés, hogy az a szocialista párt erőlteti egy nem kompetens bizottság ülésezését ebben a tárgyban, amelynek ebben a bizottságban egyedül is többsége van.

A képviselő közölte: az egyre súlyosabbnak tűnő információszerzési botrány ügyében a vizsgálóbizottság felállításának a kérdését mindenképpen az SZDSZ hétfői frakcióülése elé viszi.
Mint mondta, nyilvánvaló, hogy az ügy kapcsán nemcsak a büntetőjogi, hanem a politikai felelőség kérdése is felvethető.

Gulyás József szerint eddig is sok kárt okozott, hogy egy olyan ügyben, amelyben folyik a nyomozás, a hatóságok nem voltak képesek gátat szabni az információk és dezinformációk kiszivárgásának. Hozzátette: fontos a tisztánlátás, de nem elfogadható, hogy a nyomozásban eljáró szervek ne legyenek képesek megvédeni az információkat.

Véleménye szerint a felelősség kérdése megkerülhetetlen, viszont a titokminiszter által korábban megnevezett fideszes országgyűlési képviselők esetében, akik ha nem képesek tisztázni magukat, akkor nekik, vagy pártjuknak kell levonniuk a konzekvenciákat.

A liberális képviselő kiemelte: az adatgyűjtési botrány olyan félelmeket ébreszthet az emberekben, hogy a legszemélyesebb adataikhoz, vagy bármilyen üzleti információikhoz hozzáférhetnek illetéktelenek, és a titkosszolgálatok nem képesek megvédeni azokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását