2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nem kap több pénzt a királynő

Nem kap több pénzt saját kormányától a brit uralkodó, annak ellenére sem, hogy az udvar érvelése szerint az állami apanázs hamarosan a kiadások felére sem lesz elég.
2008. szeptember 25. csütörtök 18:45 - Hírextra
II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburgh-i herceg jelenleg évente 7,9 millió fontot (2,4 milliárd forintot) kap a tíz évre rögzített Civil Listről, vagyis a monarchia működésének közvetlen költségeire elkülönített állami keretből.

A The Independent csütörtöki beszámolója szerint azonban az udvar és a kormány között jó ideje titkos huzakodás folyik a költségtérítés emeléséről. A Buckingham-palota illetékesei ugyanis úgy számolnak, hogy a királyi ház éves fenntartási költségei a meglódult infláció miatt hamarosan több mint a kétszeresébe fognak kerülni a jelenleg kiutalt összegnek.

A legnagyobb liberális brit napilap forrásai szerint már az idei uralkodói költségvetésben is 6,5 millió fontos lyuk tátong, a kormány azonban egyelőre - éppen a meredek inflációval kísért, mind több előrejelzés szerint hamarosan súlyos recesszióba forduló gazdasági stagnálás miatt - nemigen hajlik az udvar követeléseinek teljesítésére.

Igaz ugyanakkor az is, hogy a Civil Listről évente folyósított összeg csaknem két évtizede változatlan. A 7,9 millió fontos juttatást még 1990-ben, John Major konzervatív kormányának idején rögzítették, és a következő, 2000-ben végrehajtott felülvizsgálat során az akkor már Tony Blair vezette munkáspárti kabinet sem módosította az udvarnak kiutalt költségvetési folyósítást.
A következő felülvizsgálat 2010-ben esedékes.

A Civil List egyébként csak a királynő és Fülöp herceg közfeladatainak, valamint stábjuk fenntartásának közvetlen költségeit fedezi, a királyi család által használt paloták fenntartása és a hivatalos utazások kiadásai ennél jóval többe kerülnek a költségvetésnek.

A Buckingham-palota által nyár elején közzétett összesítés szerint a márciussal zárult tavalyi pénzügyi évben 40 millió font (12 milliárd forint) közkiadással járt a királyság intézményének működtetése az előző évi 38 millió font után.

Sir Alan Reid udvari kincstárnok azonban annak idején hangsúlyozta: ez a közkiadás reálértéken alacsonyabb, mint 2001-ben volt, és a brit monarchia tavalyi egész éves fenntartási költségéből egy-egy alattvalóra mindössze 66 penny (200 forint) jutott.

A The Sunday Times által a brit pénzarisztokrácia felső ezréről minden évben kiadott lista idei összeállítása a királynő személyes vagyonát a tavalyihoz hasonlóan 320 millió fontra becsülte.
A rangsorban szereplő vagyonokhoz képest a 82 éves brit uralkodó ezzel szinte szegénynek számít. A leggazdagabb az idei listán a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal, akinek vagyonát a lap 27,7 milliárd fontra (8300 milliárd forint) tette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását