2024. április 26. - Ervin

475 éve született I. Erzsébet

Királynőként a nagyhatalmak közé emelte Angliát, gazdagságot és jólétet teremtett országában. A négyszázhetvenöt éve, 1533. szeptember 7-én született I. Erzsébet uralkodását már életében aranykorként emlegették.
2008. szeptember 5. péntek 11:20 - Hírextra
VIII. Henrik és második felesége, Boleyn Anna lányának nehéz gyermekkora volt: a fiúutódot világra hozni képtelen Anna kegyvesztetté vált, majd férje ki is végeztette, s a lánytól is megszabadult. Erzsébet a trónöröklésből szintén kizárt féltestvérével, Máriával Hatfieldben élt, a komoly és rendkívül okos hercegnő csak apja hatodik feleségével, Catherine Parr-ral ápolt szorosabb kapcsolatot.

Az anyja protestáns hitét követő Erzsébet rendkívül művelt, nyelveket beszélő fiatal hölggyé érve a politikai intrikákba is belecsöppent. Öccse, a Henriket a trónon követő Edvárd, majd nővére, Katolikus Mária halála után övé lett Anglia trónja, a koronáig vezető út azonban rögös volt.

Öccse törvényben mondta ki nővérei utódlásból való kizárását, a katolikus hitet véres kézzel visszaállító Mária pedig összeesküvés vádjával a Towerbe is bezáratta húgát. Erzsébet ugyan nem vett részt cselszövésekben - úgy tartotta, hogy azok soha nem lehetnek sikeresek - de szeretett tudni az udvarban zajló eseményekről.

Mária halálos ágyán végül megenyhült testvére iránt, így 1588. november 17-én Erzsébet lett Anglia királynője. Visszaállította a protestantizmust, de legfőbb tanácsadója, Robert Cecil javallatára nagyobb vallási türelmet tanúsított testvéreinél, e kérdésben csak azt követően vált merevebbé, hogy a pápa kiátkozta.

A házasságok elől politikai és diplomáciai megfontolásokból kibújó királynő trónjára unokahúga, Stuart Mária jelentette a legnagyobb veszélyt. Erzsébet 19 éven át tartotta fogságban a franciákkal szövetséges Máriát, akit 1587-ben lefejeztetett. A skót királynő kivégzése adta meg a végső lökést a spanyoloknak, hogy az angolok ellen induljanak, Erzsébet hajóhada azonban legyőzte a verhetetlennek hitt spanyol armadát.

A fényes győzelem elhalványította a királynő korábbi katonai kudarcait, s megalapozta Anglia atlanti hatalmát. A gyakorlatias uralkodó jótékonyan még a hajóival folytatott kalózkodás felett is szemet hunyt, a kincstár gyarapítása magasztosabb cél volt. Az uralkodása alatt nagyhatalommá váló Angliában a kereskedelem mellett a kultúra is virágzott, Erzsébet kora Shakespeare és Marlowe kora is volt.

A szép kort megért királynő nehezen viselte tanácsadói és közeli barátai halálát, legközelebbi barátnője és unokatestvére, Catherine Carey halála után már olyan búskomorság vett erőt rajta, hogy ágynak esett. Az erőskezű királynőt, akivel hadseregek, összeesküvések és a politika sem bírtak, a bánat győzte le. Hetvenévesen, 1603. március 24-én halt meg Richmondban. Halálával véget ért a Tudor-ház uralkodása, utóda Stuart Mária fia, I. Jakab lett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását