2024. március 29. - Auguszta

Hajléktalan lesz a brit királyi pár

Október végén Szlovákiába látogat a brit királyi pár. A házigazda, Ivan Gasparovic szlovák államfő a királyi vizit kapcsán a minap aggályainak adott hangot, mert nem tudni, hol találnak majd méltó szálláshelyet II. Erzsébetnek és férjének, akik tudvalevőe
2008. szeptember 14. vasárnap 12:40 - Hírextra
A szlovák államfő ennek kapcsán ismét felvetette, milyen égető szüksége lenne az elnöki irodának az oroszvári kastélyra, amely méltó módon reprezentálná a hivatalát, de az épülettel nem csak felújítási, hanem tulajdonjogi gondok vannak: a kastélyt és annak ősparkját utolsó tulajdonosa, Lónyai Elemér és felesége, Stefánia belga hercegnő 1944-es keltezésű végrendeletükben a Pannonhalmi Apátságra, a bencésekre hagyták örökül.

A szlovákiai magyarok II. világháború utáni teljes jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumok értelmében Csehszlovákia a Lónyai-házaspár nevére állította ki az oroszvári kastély és a járulékos birtokok elkobzásáról szóló határozatot, jóllehet az ingatlan tulajdonosa már a Pannonhalmi Apátság volt. Várszegi Asztrik főapát néhány éve megpróbálta a révkomáromi bencések javára átruházni az örökséget, de ez a kísérlet - ügyrendi hibák miatt - zátonyra futott.

"Mindent megteszek, noszogatom a kormányt, a parlamentet, hogy a kastélyt restaurálják és az épület méltó módon reprezentálja Szlovákiát" - mondta Gasparovic elnök augusztus utolsó napjaiban, Oroszváron, a település első írásos említésének 800. évfordulójára rendezett ünnepségen. "Igenám, csakhogy van egy gond, mégpedig egy bírósági per. Márpedig amíg a bíróság nem dönt, addig ez a gond gond marad".

Az elnök bővebb kifejtés nélkül azonban azt is mondta, hogy az egyháznak "minden jel szerint más állam, más egyházmegye területén nem lehet vagyona, a kastély tehát Oroszvárt illeti meg". Gasparovic sajnálkozva jelentette ki, hogy "jön őfelsége, az angol királynő, akit nincs hol elszállásolnunk. Bezzeg Szlovéniában - ahova II. Erzsébet szintén ellátogat - a történelmi épületek állami tulajdonban vannak", ott el tudják szállásolni a magas rangú méltóságokat - mondta a szlovák államfő.

A másfél évtizede használaton kívül álló, erőteljesen romló állagú oroszvári kastély tulajdonjogát rendezendő Pozsonyban több bírósági per is folyamatban van. Így a királyi látogatás előtt egy hónappal még nem tudni, hol lakik majd II. Erzsébet és Fülöp herceg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását