2024. április 18. - Andrea, Ilma

Negyedszázados a Budavári Labirintus

Egész napos fesztivállal és kedvezményes jegyárakkal ünnepli szombaton fennállásának 25. évfordulóját a Budavári Labirintus bemutatóközpont - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Csörgő Tünde.
2008. szeptember 25. csütörtök 14:34 - Hírextra
Mint az intézmény ügyvezető igazgatója elmondta, a születésnapi programsorozatot délelőtt 10-től gyereklabirintus és a fiataloknak szánt bátorságpróba nyitja. Lesz zsinórlabirintus és csengőcsapda, az azonban meglepetés, hogy a bátorságukat miként tehetik próbára a gyerekek - tette hozzá.

Délután kettőkor nyílik Hommage á Paál László címmel Lapos László képzőművész október 5-ig megtekinthető mozgófestmény-kiállítása, majd a látogatók geológiai barangoláson vehetnek részt Hajnal Géza hidrogeológus vezetésével.

Csörgő Tünde beszámolója szerint a múzeum egyik legnépszerűbb programja rendszerint az olajlámpás bolyongás, melyet az érdeklődők a születésnapi fesztiválon is kipróbálhatnak: a merészebb látogatók egy-egy kézi lámpás segítségével kereshetik meg a leoltott lámpák miatt sötét labirintusból kivezető utat.

Vostenák György Lord Medúza Performance címmel mutatja be kortárstánc előadását, majd éjféltől hajnali négyig óránként indulnak a személyes és szerelem labirintusok. A látogatóknak egyedül kell tájékozódniuk a barlangban egy fonal mentén, illetve a szerelmeseknek két külön bejárattól indulva kell megtalálniuk egymást - árulta el a programokról az igazgató. Hozzátette: szombaton egész nap 25 százalékos jegyár-kedvezménnyel várják a látogatókat.

Noha a múzeum 25 éves fennállását ünnepli, maga a barlangrendszer természetesen jóval idősebb: már az ősembernek is menedéket jelentett félmillió évvel ezelőtt. Az összefüggő, földalatti járatrendszert a középkorban alakították ki, de még a II. világháborúban is használták mint tízezer férőhelyes óvóhelyet.

Az addig katonai objektumként kezelt labirintusban 1983-ban alakították ki a világon egyedülálló látogatóközpontot, amely ma egy 1,2 km hosszú, 4000 négyzetméter alapterületű, jól kiépített szakaszon fogadja a látogatókat.

"A múzeum ma a főváros 10 legkedveltebb turisztikai célpontja közé tartozik. Az idei Múzeumok Éjszakáján csaknem 8000 látogatója volt, ezzel 7. lett a képzeletbeli rangsorban" - számolt be az intézmény sikereiről Csörgő Tünde.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását