2024. április 27. - Zita

Újra látogatható a labirintus

A budavári labirintus kiállításai a múlt héttől ismét látogathatóak - közölte az üzemeltető cég az MTI-vel szerdán. Mint közleményükben írták, a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal megsemmisítette az I. kerületi jegyző, a budavári labirin
2008. május 28. szerda 21:14 - Hírextra
A jegyző kereskedelmi működési engedély hiányára hivatkozva zárta be a 25 éve működő intézményt.

A kiállítási, művészeti, múzeumi tevékenységek azonban nem tartoznak a jegyző hatáskörébe, ilyen tevékenységek folytatásához ugyanis nincs szükség működési engedélyre - írta a Budavári Labirintus Kiállítás-szervező Kft. és közleményükben megjegyezték azt is, hogy a jegyzőt a felügyeleti szerv már korábban kizárta az eljárásokból.
Kitértek arra is, hogy ügyükben a legfőbb ügyészhez fordultak.

A Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal helyettes vezetője, Józsa Veronika az MTI megkeresésére elmondta: a hivatal valóban megsemmisítette a kerületi jegyző határozatát, és új eljárásra kötelezte a kijelölt első fokú hatóságot. A hivatalvezető hozzátette: az I. kerületi jegyző az ügyben "nem volt közömbös", ezért kellett új eljárást indítani.

Tisztázni kell azt is, hogy pontosan milyen tevékenységet végez a Budavári Labirintus kft., a regionális közigazgatási hivatal rendelkezésére álló adatok alapján ugyanis a kereskedelmi tevékenységhez működési engedély kell - tette hozzá.

A labirintus bezárását 2008. március 28-án rendelték el arra hivatkozva, hogy a Budavári Labirintus kft. az Úri utca 9. szám alatti vári mélypince-, illetve barlangrendszerben programszervező és turisztikai tevékenységet folytatott, holott erre nem volt engedélye.

Erdélyi Gábor, a Budavári Labirintus kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek akkor azt hangsúlyozta, hogy ők nem végeztek kereskedelmi tevékenységet, emiatt ilyen típusú engedélyre nem is volt szükségük. A Fővárosi Közigazgatási Hivatal, valamint a V. és II. kerületi igazgatási iroda is megállapította ezt - tette hozzá.

A vár alatti barlangrendszer hévizes feltörések és kimosódások révén jött létre, nagysága világviszonylatban egyedülálló. A hévizes barlangfülkék egyszerre jelentettek menedéket és vadászterületet a félmillió évvel ezelőtt itt megjelenő ősember számára.

Az 1980-as évek elején itt kapott otthont az első magyar panoptikum. Az 1997-es rekonstrukciós munkálatok nyomán több mint 4.000 négyzetméteren hoztak létre ott kiállítási helyiségeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását