2024. június 21. - Alajos, Leila

A fegyver, amely vérbe borította a világot

Az I. világháború végének közelgő 90. évfordulója alkalmából különleges kiállítást szervezett a londoni Imperial War Múzeum, a tárlaton egyebek mellett megtekinthető az a pisztoly is, amellyel Gavrilo Princip lelőtte Ferenc Ferdinándot.
2008. szeptember 25. csütörtök 12:27 - Hírextra
A pisztolyt és egy házilag összeeszkábált kézigránátot egy bécsi múzeum adta kölcsön a londoni intézménynek, mindkét fegyvert a Habsburg-trónörökös halála után vizsgálódó rendőrök foglalták le.

Ferenc Ferdinándot és feleségét 1914. június 28-án lőtte le Gavrilo Princip boszniai szerb diák, végső soron ez a merénylet vezetett az első világháború kirobbanásához. A konfliktusban mintegy 20 millió ember (ennek körülbelül a fele civil) meghalt, több mint 21 millió katona pedig megsebesült.

A kiállítás 90 ember sorsára fókuszál, akik között vannak olyan ismert történelmi alakok, mint Winston Churchill, aki a háború egy részében a brit flottát irányította, vagy éppen Lloyd George brit miniszterelnök. A látogatók láthatják a későbbi amerikai elnök, Harry Truman fronton használt bádogedényét és kanalát is.

A kiállítást a nyugati front főparancsnoka, a francia Foch marsall baljóslatú szavai zárják, aki a Versailles-i békeszerződés után azt mondta: "Ez nem béke, hanem fegyverszünet húsz évre".

A múzeum kurátora, Terry Charman a kiállítás céljáról úgy fogalmazott: a hatalmas emberveszteség és az ígéret ellenére, miszerint a nemzet soha nem felejti el halottjait, mára a második világháború teljesen háttérbe szorította a "nagy háborút", ezért mindenkit emlékeztetni kell a történtekre.

Még a megnyitó előtt végigvezették a tárlaton Robert Gates amerikai védelmi minisztert, aki láthatta, hogy annak idején a katonáknak azt ígérték: karácsonyra otthon lesznek. A tárcavezető ezzel kapcsolatban megjegyezte: "Mi is ugyanezt mondtuk Irakról".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását