2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Borcimke kiállítás nyílik Szentesen

Hozd el gazda az Szerémnek borát - Magyarország borvidékei borcímkéken címmel nyílik időszaki kiállítás a szentesi Koszta József Múzeum Kossuth téri épületében szombaton.
2008. szeptember 17. szerda 17:02 - Hírextra
Az első világháború előtt készült borcímkék segítségével a tárlat látogatói képzeletbeli utazáson vehetnek részt a történelmi Magyarország szőlőtermő tájain a Ruszt-Pozsony-Soproni borvidéktől egészen a Küküllő-mentéig - mondta Mód László néprajzkutató, a borcímke-kiállítás rendezője.

A bemutatott címkék változatossága ráirányítja a figyelmet arra, hogy a Kárpát-medencében milyen sokféle bort termeltek és palackoztak egykor. Egy-egy borvidék történelmének kutatása során alapvető forrásként szolgálhatnak a címkék, mivel tájékoztatnak a fajtaállományról, a korabeli birtokviszonyokról és a borok típusairól is - fogalmazott a muzeológus.

A szakember elmondta, a borosüvegeken található címkék használata nem tekint vissza túl hosszú múltra, mivel megjelenésük és széleskörű elterjedésük az üvegpalackok alkalmazásával áll szoros összefüggésben. Az első papír címkéket a XIX. században Németországban készítették. Az idő múlásával a címkéken egyre több információ jelent meg, ami elsősorban a borok egymástól való megkülönböztetést szolgálta.

A kiállításhoz kapcsolódóan elkészült egy "bor-totó" is, melyet a tárlat megtekintése után tölthetnek ki a látogatók. A helyes megfejtők között egyedi magyar borokat sorsolnak ki. Aki nyerni szeretne annak - többek között - arra a kérdésre is jól kell válaszolnia, hogy melyik borvidékünkön termett a nászéjszakák bora.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását