2024. április 25. - Márk

Kiállítás pszichiátriai betegek munkáiból

Osztrák és magyar pszichiátriai betegek művészeti alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön a Magyar Nemzeti Galériában; a Belső utak képei - Art brut Ausztriában és Magyarországon című tárlaton csaknem kétszáz, változatos technikával készült mű tekinthet
2008. szeptember 17. szerda 15:10 - Hírextra
A kiállításról tartott szerdai sajtótájékoztatón Angelica Ba:umer művészeti író, kritikus, az osztrák anyag kurátora elmondta: 28 szociális, pszichiátriai intézetből, autodidakta művészektől származik a kiválasztott 110 alkotás. Két éve volt Sigmund Freud évfordulója, s ehhez kapcsolódva jött létre az ausztriai kiállítás a pszichiátriai betegek műveiből - tette hozzá.

A november 9-ig látogatható kiállításon az osztrák anyag mellett két magyar gyűjtemény válogatása szerepel, egyik a budapesti Pszichiátriai Múzeum 50 rajza, valamint gróf Teleki Ernő 1953 és 1970 között készült, a Magyar Nemzeti Galéria adattárában őrzött rajzsorozata - közölte Plesznivy Edit művészettörténész, a kiállítás magyar kurátora.

Teleki Ernőt az ötvenes években kitelepítették a Duna-deltába; túlélésként, önterápiaként rajzolt, szürreális fantázialényekkel telepítve be az alkotófelületet. Mivel rajzait naplóba köttette, a szervezők 25 lapot kiemeltek, s ezeket önálló grafikaként állítják ki, valamint fotográfiákat készítettek a legfontosabbnak ítélt alkotásokról.

A magyar részben monogrammal szerepelnek az alkotók, egyetlen művész neve olvasható, Ritter Gáboré, akinek alkotásai átvezetik az érdeklődőket az osztrák anyaghoz. Ritter Gábor rendkívül színes rajzai várat, kupolás házat, kaput, kastélyt, ház mellett álló odvas fát ábrázolnak.

A kiállított alkotásokon látható táncosnő, vámpírok, piramis pálmafákkal, piros tűzoltóautó, eső, fehér lovak és hollók. A tárlatot végignézve a tűhegyes ceruzával rajzolt precíz alkotások között alakok, vicces, abszurd jelenetek, karakterfejek is fellelhetők egyebek mellett egy színészről és Liszt Ferencről.

A kiállítás végén filmvetítés várja a látogatókat az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 2007-es bezárásáról, az ott működött színházi csoportok, műhelyek működéséről, a Tárt Kapu Galériáról.

Több szakmai program is kíséri az Art Brut kiállítást, 3 pszichiáter beszél majd különböző időpontokban a művészetről, annak terápiás gyakorlatáról, a traumatípusokról. Elek Szilvia rendezésében izgalmas dokumentumdráma várja az érdeklődőket október 29-én A varázsló kertje címmel, a darab érdekessége, hogy főszereplője Danics Zoltán pszichiáter lesz, aki október 2-án Képek mágiája, üzenetek a belső vadonból címmel előadást tart majd egyebek mellett a pszichés zavarok és a kreativitás kapcsolatáról.

A sajtótájékoztatón Beke László, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója bejelentette: az MTA veszi gondozásba az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet muzeális értékű kollekcióját, amelynek sorsa az intézet bezárása óta teljesen bizonytalan volt.

Az art brut, azaz nyers, durva, csiszolatlan művészet megnevezést Jean Dubuffet francia festőművész alkalmazta először, amikor a társadalom perifériáján alkotók, pszichotikusok, csavargók és rabok műveinek sokaságát összegyűjtötte az 1940-es években. Dubuffet art brut kollekciója a művész ajándékaként Lausanne-ba került, ahol 1976-ban nyílt meg múzeumként és kutatási központként, Collection de l,Art brut néven.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását