2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Public art kiállítás Debrecenben

A Reneszánsz Év 2008 keretében kiírt országos public art pályázat debreceni díjazott alkotásai láthatóak keddtől a Modem Modern és Kortárs Művészeti Galéria előtti Baltazár téren - közölte Gulyás Gábor, a Modem igazgatója kedden sajtótájékoztatón.
2008. szeptember 16. kedd 16:24 - Hírextra
Tájékoztatása szerint a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus azzal a céllal írta ki a pályázatot, hogy olyan kortárs képzőművészeti alkotások kerüljenek a partnerséget vállaló városok utcáira, tereire, amelyek az "utca emberét" próbálják megszólítani.

A pályázaton résztvevő városok - Debrecen mellett Dunaújváros, Eger, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged és Szombathely - utcáin, terein e héttől két héten át láthatók, kipróbálhatók a public art alkotások, Debrecenben például egy gördeszka-pálya és egy "OÁZIS-homokozó". Előbbi alkotója, Antal Balázs

Eszmecsere című produkciójával egyfajta múltidézésre hívja a debrecenieket.
A Baltazár tér közelében állt egykor a rendszerváltás előestéjén ledöntött Lenin-szobor, amelynek talapzatát tíz esztendőn át - a tér rendezéséig - görkorisok vették birtokukba. Ezt idézi keddtől a művész által felállított görkoripálya, a lámpaoszlopokra dobált tornacipők, miközben a Modemben egy kivetítőn az egykor a téren lévő Kölcsey művelődési központ bontásának képei láthatók.

Ferenczy Zsolt és Kerekes Gábor OÁZIS-homokozó című díjnyertes munkája pedig oázist teremt a gyerekeknek a teljesen lekövezett téren. Ahhoz pedig, hogy teljes legyen az oázisban homokozók illúziója, két kivetítőn azt jelenítik meg, ami nincs Debrecenben: tenger és hegyek.

A public art kiállítás két hétig várja a látogatókat és a közreműködőket a debreceni Baltazár téren.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását