2024. április 20. - Tivadar

Országok főzőtudományának megmérettetése

Nyíregyháza, 2008. szeptember 15., hétfő (MTI) - Három ország főzőcsapatai 70-féle ételt készítenek, köztük krumligánicát, dübbencset, bokolyit, paprikáskácsit és más ismeretlenül hangzó különlegességet a Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű rendezvény
2008. szeptember 15. hétfő 11:37 - Hírextra
A határon innen és túlról, Szlovákiából és Ukrajnából érkező szakácsok hatvan sátorban főzik majd az ételt a skanzen területén, hagyományos sparhelten, kemencében, szabadtűzön és gáztűzhelyen egyaránt készülnek az ínyencségek, amelyeket kóstolójeggyel fogyaszthatnak a látogatók - mondta Páll István. Az intézmény faluközpontjában a mesterszakácsok egy felállított óriásfazékban 1500 adag sóletet főznek, s hozzá csak füstölt csülökből másfél mázsát használnak fel.

A Kóstolja meg Magyarországot! program már hagyományos nagyrendezvénynek számít a sóstói múzeumfaluban, ahová évente egy-egy díszvendéget is meghívnak. Most a kalocsai Viski Károly Múzeum lesz a díszvendég, amelynek munkatársai az Európa-szerte ismert népviseletből és népéletből összeállított kiállítást visznek magukkal a Nyírségbe. A kiállítóház udvarán főznek is, a híres, juhászosan készített hajlóshídi birkapaprikást, meg paprikáskácsit kínálnak az ínyenceknek.
A hétvégi nyírségi gasztronómiai rendezvénynek első ízben társrendezője az Oktatási és Kulturális Minisztérium, s a tárca segítségével a magyarországi nemzetiségek és etnikumok szakácsai is bemutathatják ételkülönlegességeiket a skanzent felkeresőknek.

A kétnapos sóstógyógyfürdői traktán, ahol minden az evésről szól majd, érdekes színfoltja lesz a programnak a Slow Food, a komótos étkezés mozgalom magyarországi követőinek negyedik országos találkozója. A minden ízt alaposan, kényelmes lassúsággal kiélvezők mellett a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai is a rendezvény keretében tartják soron következő ülésüket, s felvonulásuk nem kis látványosságot ígér.

A lovagrend által őrzött tarpai és panyolai szilvapálinkát, sőt a más gyümölcsökből készülteket is kiállítják a rendezvényen, más agrártermékekkel, így a híres penyigei aszalt szilvával, a nyírségi akácmézzel és a jóféle szabolcsi kecskesajtok garmadájával együtt, amelyeket szintén meg lehet kóstolni a hét végén a sóstói múzeumfaluban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását