2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Haluskafesztivál és sztrapacskafőző verseny

Ötödik alkalommal várják az érdeklődőket haluskafesztiválra és sztrapacskafőző versenyre szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon.Eddig 31 csapat nevezett a versenyre Sopronból, Budapestről, Nógrád és Heves megyéből, illetve Szlovákiából - közölte az MTI-vel N
2008. szeptember 10. szerda 15:24 - Hírextra
Elmondta: a haluska gyűjtőfogalom, Magyarországon beleértik akár a nokedlit is, de a sztrapacska egyértelműen a nyers reszelt krumpliból és lisztből készült étel.

A sztrapacska szlovák nemzeti eledel, és Szlovákiában figyelni kell rá, hogy bár az alapanyag ugyanaz, ha haluskát rendelünk, brinzával ízesített tésztát kapunk, míg a sztrapacskához káposzta tartozik - tette hozzá.

A szlovák nemzetiségű Vanyarc rendezvényén idén Pilis lesz a vendégrégió, a térséget Pilisszántó képviseli majd. Tavaly Tótkomlóst hívták meg.

A szervező elmondta: Pilisben a krumpliból készült, levesbetétként főzött gombócot, míg Tótkomlóson a csíkokra vágott, gyúrt tésztát, a metéltet nevezik haluskának.

Várhatóan a Vanyarcon főzött sztrapacskákból is nagy lesz a választék, hiszen már a korábbi években is a zsüri és a vendégek asztalára került a lecsós, főttkrumplis, sültszalonnás, vaddisznópörköltes változat, de mint a szervező közölte, a zsüri elsősorban a klasszikus módon elkészített ételekre koncentrál, a különlegességek különdíjat kaphatnak. A versenyzők kétféle ételt főzhetnek megmérettetésre.

A klasszikus ízesítés pedig a juh- vagy tehéntúró, illetve a káposzta, esetleg pirított szalonna, vagy töpörtyű.A szlovák vidékeken eredetileg tejfölt sem tettek a sztrapacskára, az ugyanis túl értékes volt, és vajköpülésre használták.

A verseny és fesztivál kísérőprogramjai között lesznek folklór- és gyermekműsorok, kézműves kirakodóvásár, játszóház és sétakocsikázás, de a főzőverseny mellett idén is megrendezik a haluskás versek és rigmusok versenyét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását