2021. január 15. - Lóránt, Loránd

Bor- és pezsgőfesztivál

Borkóstolás akár már délelőtt, koccintás éjfélig, sztárborászok és neves előadók, külföldi italok és ételek kínálása, versenyek, szakmai rendezvények - ilyen programok jegyében zajlik a budai Várban, valamint a szentendrei skanzenben egészen vasárnap esti
2008. szeptember 11. csütörtök 19:35 - Hírextra
Csütörtökön is sok, délután 2 óra előtt már a Várban nézelődő turista lesett be kíváncsian a Savoyai udvarra, és kóstolt volna meg szívesen néhányat 15 ország 220 borászatának 3000-féle borából - de csak pénteken, szombaton és vasárnap nyit délelőtt 10-kor a várbeli rendezvény, hogy aztán egészen éjjel 11-ig tartson a jó hangulatú mulatság.

Bár a díszvendég, Szicília is csodás italokkal érkezett, a magyarok elsősorban a magyar borokat kóstolják szívesen - mondta az MTI-nek Varga Péter, a csütörtök délután sajtótájékoztatót tartó pincészet tulajdonosa.

A magyar fogyasztó eléggé konzervatív: a palackos, parafadugós borokat szereti, azt értékeli. Bár sok nyugati országban divat - főleg bulikon, partikon - a nyitható, visszazárható dobozos bor, ez nálunk még nem nagy divat. Igaz, nem is baj, hiszen a palackokat vissza lehet váltani.

Etekintetben Magyarország szinte egyedi helyet foglal el az Európai Unióban. Olyannyira, hogy a borászat tulajdonosának egyik fia képviseli majd Magyarországot október 8-án, Brüsszelben, az európai uniós tagországok szakemberei részvételével megtartandó borászati tanácskozáson.
A Varga Pincészet 8 és fél millió palackot forgalmaz egy évben, és ennek 90-95 százalékát a cég vezetése szerint visszaváltják az emberek.

A betétdíjas rendszer előnyös a vevőnek és a termelőnek is: a 150 millió forintba kerülő palackmosó gép és az azt kiszolgáló rendszer alig több mint egy év alatt megtérül.

Az is megesik, hogy nem mindegyik élelmiszerbolt hajlandó a borospalackok visszaváltására. De a legtöbb palackon - igaz, apró betűvel és a hátulján - szerepel, hogy betétdíjas termékről van szó. Ez esetben kötelező (volna) a visszaváltás, a vásárlás helyétől függetlenül.

Ugyanakkor az importborok kiürült palackját, netán speciális formájú butéliákat, illetve a pezsgősüvegeket ma már egyáltalán nem váltják vissza Magyarországon és ezek is sok millió palackot tesznek ki.A fesztivál egyik újdonságaként a tájékoztatón bemutatták az idei év első magyar borát, a valóban friss Csabagyöngyét, egy igazi magyar bozsolét (beaujolais) is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását