2024. március 29. - Auguszta

Társadalmi Riport 2008

Megjelent a Tárki gondozásában a Társadalmi Riport 2008 című kiadvány - a társadalomkutatások területén született legfrissebb kutatásokat tartalmazó jubileumi, tizedik kötetet szerdán mutatták be a fővárosban a sajtó képviselőinek.
2008. szeptember 10. szerda 12:00 - Hírextra
A Társadalmi Riport hagyományt teremtett - mondta Kolosi Tamás, a Tárki elnöke, aki kiemelte: a kiadvány megjelentetését kormányoktól függetlenül mindig fontosnak tartotta támogatni a szociális tárca. A kétévente kiadott kötetekkel az a céljuk, hogy képet adjanak a magyar szociológiában, empirikus társadalomkutatásban lezajlott fontos vizsgálatokról, azok eredményeiről.

Az elmúlt 18 évben mintegy kétszáz kutató szerepelt a kiadványokban, s három kötet angolul is megjelent. Több tanulmány foglalkozott és foglalkozik a mostani kötetben is nemzetközi összehasonlító vizsgálatokkal.

A jubileumi kötetben külön fejezet foglalkozik a rendszerváltás óta eltelt időszak társadalmi folyamataival, nyerteseinek, veszteseinek demográfiai összetételével.

Tóth István György, a Tárki vezérigazgatója arról beszélt, hogy ma Magyarországon az állam mindenre nagyon sokat költ, ugyanakkor az intézményrendszer mégsem működik költséghatékonyan.

A kutatások alapján megállapítható, hogy a magyar gazdaság és társadalom, miután sikeresen kiépültek a demokratikus működés jogállami keretei, a kilencvenes évektől stabil működési pályára állt, és sikeresen integrálódott a fejlett világba.

A békés átmenet azonban együtt járt számos rosszul megkötött társadalompolitikai kompromisszummal, így az oktatás és az egészségügy területén strukturális reformok maradtak el.
A sajtó képviselőinek kiosztott összegzés szerint a 2001-2002 utáni hibás gazdasági döntések következtében a jelen évtized első felének végére a növekedési tartalékok jelentős részét elpazarolta az ország. A kötet összeállítói szerint a fejlődési pálya megbicsaklását az intézményi reformok elmaradása és a gazdaságpolitika hosszú távon rendbe tehető hibái mellett a pártpolitika eldurvulása, a közpolitika és a kormányzás részben ennek köszönhető bénultsága, helyenként az állam szétesése okozza.

Kolosi Tamás saját véleményeként megjegyezte: a közigazgatás tudatos politikai szétzilálása történt 2004 után. A Tárki elnöke ennek jelenként értékelte a közigazgatási államtitkári poszt megszűnését.

A kutatók megállapították, hogy a rendszerváltás egyéni életpályákra gyakorolt hatásában nagyon erősek voltak a nemzedéki hatások. Az idősek egyes csoportjai, a sokgyermekesek, az alacsony iskolai végzettségűek és a munkaerőpiacról kiszorulók a rendszerváltás veszteseinek tekinthetők. A leszakadók között különösen nagy a cigányok aránya, míg a nyertesek közé elsősorban azok kerültek, akik vállalkozási hajlandóságukkal, felhalmozott humán tőkéjükkel a legrugalmasabban tudtak reagálni az új kihívásokra.

Az összegzés szerint az utóbbi három-öt évben ugyan a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkenése tapasztalható, de ez azonban korántsem tekinthető pozitív fejleménynek, mert ez a járadékból élők helyzetének a keresőkénél sokkal nagyobb javulását, illetve a konszolidáció terheinek középrétegekre terhelését jelenti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását