2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Két elsőkönyves író a Booker-díj jelöltjeinek rövid listáján

Két elsőkönyves író is felkerült a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító Booker-díj (The Man Booker Prize for Fiction) jelöltjeinek rövidített listájára, miközben az eddig a kitüntetésre nagy esélyesnek számító Salman Rushdie nem jutott
2008. szeptember 9. kedd 20:10 - Hírextra
A hat megmaradt jelölt között két indiai (Aravind Adiga és Amitav Gosh), egy ausztrál (Steve Toltz), egy ír (Sebastian Barry) és két brit (Linda Grant és Philip Hensher) van. Eredetileg 112 regényt jelöltek. A nyertes nevét október 14-én hozzák nyilvánosságra. Adiga és Stoltz az első könyvével pályázik. A bukmékerek favoritja Aravind Adiga, a Time magazin egykori indiai tudósítója, aki A fehér tigris című regényében egy indiai falusi történetet mesél el.

A Booker-díj létrehozásának eredendően az volt a célja 1968-ban, hogy az angolszász nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló presztízsű elismerésben. Az eredetileg 21 ezer, ma már 50 ezer font pénzjutalommal és nemzetközi hírnévvel járó kitüntetést Nagy-Britannia, Írország és a Brit Nemzetközösséghez tartozó országok azon állampolgára kaphatja, akinek regényét az adott évben a legjobbnak ítéli a szakmai zsűri. Idén először mobiltelefonra is letölthetők lesznek részletek a művekből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását