2024. április 25. - Márk

Tárki: nem csökkent tovább a pártok támogatottsága

Májusban nem csökkent tovább a pártok támogatottsága, az elmúlt hónapokban tapasztalt alacsony pártszimpátia a hónapban egy keveset emelkedett ugyan, azonban a bizonytalanok aránya továbbra is magas a felnőtt magyar lakosságon belül - derül ki a Tárki Tár
2008. május 28. szerda 15:04 - Hírextra
Az ezer fős, május 9-e és 20-a között végzett reprezentatív kutatás eredménye szerint a Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében májusban 35 százalék, míg áprilisban 33 százalék, márciusban pedig 37 százalék volt. Az MSZP tábora a teljes lakosság körében ebben a hónapban 14 százalék volt, szemben az áprilisi 12 százalékos és a márciusi 13 százalékos támogatottsággal.

A pártválasztók körében a Fidesz 38 százalékponttal, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 44 százalékponttal vezet az MSZP előtt. A biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága jelenleg 67 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 23 százalék - olvasható a közleményben.

A Tárki előző havi felmérése szerint a pártválasztók körében a Fidesz 42 százalékponttal, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 45 százalékponttal vezetett az MSZP előtt. A biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága jelenleg 67 százalékon állt áprilisban, míg a szocialista párté 22 százalék volt.

Májusban az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében két százalék, míg a pártválasztók esetében négy százalék. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül négy százalék, a pártválasztók körében hat százalék. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ három százalékos, az MDF négy százalékos táborral rendelkezik a Tárki felmérése szerint májusban. A többi politikai párt támogatottsága továbbra is alig mérhető - tették hozzá.

Egy hónappal korábban, áprilisban az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében mindössze egy százalék, a pártválasztók esetében pedig három százalék volt. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül három százalék, a pártválasztók körében öt százalék volt áprilisban. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ egy százalékos, az MDF négy százalékos táborral rendelkezett áprilisban a Tárki felmérése szerint.

Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 55 százaléka venne részt biztosan, áprilisban ez az arány ugyancsak 55 százalék volt, márciusban pedig 57 százalék.
A Tárki közleménye szerint a felmérés hibahatára legfeljebb 3,1 százalék.

A Századvég-Forsense egy héttel korábban hozta nyilvánosságra saját kutatását. Eszerint a Fideszt a megkérdezettek 30 százaléka, míg az MSZP-t 13 százaléka támogatná, ha most vasárnap lennének a választások. A liberális pártot az összes megkérdezett egy százaléka támogatja, az MDF-re az összes megkérdezett négy százaléka voksolna. A Századvég-Forsense felmérése szerint a megkérdezettek 60 százaléka menne el biztosan szavazni, ha most vasárnap országgyűlési választásokat rendeznének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását