2024. április 25. - Márk

Továbbra is csak az MSZP és a Fidesz jutna be a parlamentbe

Egy most vasárnapi választáson továbbra is csak az MSZP és a Fidesz jutna be a parlamentbe, az SZDSZ és az MDF nem - olvasható a TÁRKI júliusi felmérésének összegzésében, amelyet a közvélemény-kutató cég szerdán juttatott el az MTI-nek.
2008. július 23. szerda 17:01 - Hírextra
Mint írták, a Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében júliusban 33 százalék - a júniusi 32-höz és a májusi 35-höz képest. Az MSZP tábora - szintén a teljes lakosságon belül - július hónapban 16 százaléknyi, szemben a júniusi 17 és a májusi 14 százalékos támogatottsággal.
A TÁRKI kutatása megállapította, hogy a pártválasztók körében a Fidesz 31 százalékponttal vezet az MSZP előtt.

Az adatok alapján a szocialista párt szavazóinak elkötelezettsége nőtt az elmúlt hónapokban: a biztos szavazó pártválasztókon belül a szocialista párt támogatottsága jelenleg 29 százalékon áll (júniusban 27 százalék volt ez az arány), míg a Fideszé ebben a hónapban 61 százalék, amely megegyezik a júniusban mért adatokkal.

Az MSZP támogatottsága a tavaszi mélyponthoz képest azért javult, mert az idősek, a budapestiek és a felsőfokú végzettségűek körében az elmúlt hónapokban valamelyest nőtt a népszerűsége a kutatás szerint. Ez azonban nem változtat azon, hogy a Fidesz jelentősen vezet a kormánypárt előtt - tették hozzá.

A kutatás rámutatott arra is, hogy az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében 2, a pártválasztók között pedig 4 százalék - csakúgy, mint az MDF tábora. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 2, az MDF pedig 3 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A többi politikai párt támogatottsága továbbra is alig mérhető - jegyzik meg.

Egy most vasárnapi választáson - folytatták - a szavazásra jogosultak 52 százaléka venne részt biztosan a júniusi 57-tel szemben.

A TÁRKI július 2-a és 18-a között végezte az adatfelvételt, amely ezer ember megkérdezésén alapult, akik a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentálták.

A Gallup július 11-én közzétett közvélemény-kutatásában megjegyezte, hogy a biztos szavazó pártválasztók között mind az MDF, mind pedig az SZDSZ támogatóinak aránya a parlamenti küszöb alatt van, azt csak a Fidesz és az MSZP lépte át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását