2024. március 29. - Auguszta

Közvélemény-kutatás TÁRKI: a magyarok a legelégedetlenebbek országuk gazdasági helyzetével

A négy visegrádi ország közül a magyarok a legelégedetlenebbek országuk gazdasági helyzetével - tartalmazza a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatásával együttműködve végzett TÁRKI-felmérés legfrissebb eredményeinek összefoglalója, amelye
2008. július 29. kedd 16:25 - Hírextra
Míg a lengyelek harmada, a csehek és a szlovákok negyede volt egy évvel ezelőtt elégedett saját országának helyzetével, hasonlóan a mostani adatokhoz, addig a magyarok körében az elégedettséget érzők aránya elhanyagolható - olvasható a közleményben.

A TÁRKI kutatásai szerint az ország gazdasági helyzetét rossznak érzékelők aránya is csak Magyarországon nőtt erősen.

Hozzátette: a magyarok közül minden ötödik érzi az ország helyzetét nagyon rossznak, egy évvel ezelőtt csak minden hatodik-hetedik magyar érezte így; a többi országban ez a vélemény alig létezik.
A kutatás szerint az ország gazdasági helyzetét rossznak érzékelők aránya is csak Magyarországon nőtt erősen.

Ennek ellentéte a lengyelországi helyzet, ahol csökkent az elégedetlenek aránya, és összességében a négy ország közül itt a legalacsonyabb az ország gazdasági helyzetét rossznak értékelők aránya.
A felmérés adatai alapján az ország jövőjének megítélésében kevésbé rí ki Magyarország a visegrádi országok közül.

Mind a négy országban csökkent az optimisták aránya, de továbbra is a lengyelek a legoptimistábbak, a magyaroknál optimistábbak a szlovákok, a csehek között az optimizmus ugyanolyan ritka, mint hazánkban.

A közlemény szerint sokkal nagyobb az eltérés a helyzet változatlanságát, illetve romlását várók arányának alakulásában. Míg a lengyeleknél ebben alig van változás, addig a magyaroknál kisebb, a cseheknél, és különösen a szlovákoknál nagymértékben nő a gazdasági helyzet romlásától félők aránya a változatlanságban reménykedők rovására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását