2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A Zap Mama a Millenárison

Sajátos, afrikai gyökerű zenét játszó progresszív belga formáció, a Zap Mama koncertezik a Millenáris Teátrumban pénteken.
2008. szeptember 9. kedd 08:18 - Hírextra
A Kongóban született Marie Dauline, a Zap Mama alapítója és frontembere társaival az afrikai és az európai zenét ötvözi. Énekhangja és előadásának dinamikája valamennyi koncertjén komoly sikert hozott saját maga és az együttes számára. Gyermekkorából Kongó zenéjét őrizte meg, Belgiumban pedig rengeteg francia és amerikai zenét hallgatott - közölték a szervezők az MTI-vel.
A zene mellett festészetet és művészettörténetet tanult. Még húsz éves sem volt, amikor visszatért szülőhazájába, hogy ismét kapcsolatot találjon gyermekkora zenéjével. Saját bevallása szerint ez az utazás tette zenésszé.

Marie Dauline 1990-ben négy másik énekessel megalapította a Zap Mama első változatát, a női a cappella kvintettet. Első lemezük címe Adventures in Afropea I, amely 1993-ban jelent meg és Zaire, Tanzánia, Szíria, Franciaország és Spanyolország zenéjét fűzte össze. Az album a Billboard világzenei sikerlistáját is vezette.

Második albumukat, a Sabsylmát Grammy-díjra jelölték a legjobb világzenei album kategóriában, s jelentős közönségsikert hozott az együttesnek. A 7 című lemezük a rhythm and blues és a pop elemeit is beépítette. A kísérletezés A Ma Zone című lemezükkel folytatódott breakbeat-, jazz-elemek beépítésével. Ezen az albumon hallható leghíresebb dalaik közül a "Rafiki" és a "W,happy Mama". Az Ancestry in Progress című lemezen többek között Erykah Badu volt a vendég, a funkos és soulos, rhythm and bluesos és jazzes elemekkel gazdagodó anyag ismét első helyet hozott az együttesnek a Billboardon.

Marie Dauline fellépett a montreux-i, a New Orleans-i Jazz fesztiválon, Glastonburyban és a WOMAD fesztiválon, zenéje filmekben és tévésorozatokban hallható. A BBC dokumentumfilmet készített életútjáról. A Supermoon című legújabb lemezen a Zap Mama eddigi zenei világának ötvözetét kapja a hallgató.

Marie Dauline sok energiát fordít az emberi jogokért és a szegénység ellen folytatott harcra, részt vesz egyebek mellett az Amnesty International és az Orvosok Határok Nélkül tevékenységében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását