2024. április 20. - Tivadar

Szemétdomborzati tér-kép

Újságpapír, műanyag flakonok, ragasztószalag, sztaniol, kupakok és cigarettásdobozok alkotta labirintusban találja magát az érdeklődő Anna Toth "Egy elragadó világ" - Szemétdomborzati tér-kép című kiállításán, amely péntektől látható a budapesti Millenári
2008. július 18. péntek 13:04 - Hírextra
A szeptember 10-ig megtekinthető tárlat "alapanyagaihoz" egyebek mellett a Múzeumok éjszakájának látogatói is hozzájárulhattak egy-egy papírgalacsinnal a Fogadó Padlásán.
A kiállítás egyik részében a fehér és fekete színek, csíkok és pöttyök uralkodnak; a plafonról sztaniolba csomagolt újságpapírszendvicsek lógnak, hulladékból épített havas dombon siklik a szánkó, piros-fekete labda gurul a szemétből épített zebracsíkos golyópályán, melynek végcélja egy zománcozott lavór. Összenyomott műanyag flakonok és csövek, falra ragasztott üres cigarettásdobozok, kimustrált hűtőszekrény teszi teljessé a jelenkor hatalmas hulladéktermelési képességét érzékeltető képet.

Az alkotó, Anna Toth bemutatja, hogyan válhat ez a szeméthalom interaktívvá, esztétikussá, hasznossá, de a látogató egyben a jövőre vonatkozó aggályok szimbólumait is látja.
A kiállítás másik, sötét termében az UV fény dominál; a tér közepén elhelyezett pulton különféle történelmi időket idéző fekete katonák állnak, kezükben az ultraibolya fényben világító kék nyíl és pajzs, piros íj, zöld dárda, sárga kard és műanyag pisztoly. A falakon elhelyezett képekre a színek és formák kavalkádja vonzza a szemet.

A háborúellenes témát boncolgató, UV fényben pompázó tér, illetve az újrahasznosított hulladékokból felépített labirintus között a kapcsolatot Nicholas Russel különféle hanghatásai teremtik meg, Csapó József válogatásában.

Anna Toth, a Baszkföldön élő művész harminc fiatal magyar alkotó, egyebek mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak közreműködésével több mint egy hónapig dolgozott azon, hogy az ipari és háztartási hulladékból épített kiállítás átélhető utópiát nyújtson egy, a szemétdombok között is élhető jövőről.

A tárlathoz több program is kapcsolódik, így egyebek mellett cellux- és táska-workshopok, valamint "Újrahasznosítandó" címmel kerekasztal-beszélgetés az ökotudatosságról és a művészetről.

A kiállításon látható alkotásokat a szeptember 10-i finisszázson elárverezik egy koncerttel egybekötött jótékonysági aukció keretében; az árverésből befolyt összeg felét az alkotó magyarországi gyermekvédelmi szervezeteknek ajánlja fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását