2021. április 14. - Tibor

Nemzetközi utcaszínház a Millenárison

Török, cseh, bolgár és erdélyi társulatok is fellépnek a hazai művészek mellett a III. Nemzetközi Báb- és Utcaszínházi Fesztiválon, a budapesti Millenárison. Az augusztus 22 és 24. között megrendezett nemzetközi seregszemlére gyerekeket és felnőtteket egy
2008. augusztus 10. vasárnap 10:18 - Hírextra
Mint azt Pávai Csanád, a fesztivál egyik szervezője az MTI-nek elmondta, próbáltak ügyelni rá, hogy több korcsoportnak is tudjanak látnivalót nyújtani: a délelőtti előadások főleg a kisebb gyerekeknek szólnak, míg a délutáni és esti produkciók a nagyobb korosztályok és a felnőttek számára is kifejezetten élvezetesek lesznek. "Mindenki talál érdekes programot az egész fesztivál folyamán" - fogalmazott a Millenáris munkatársa.

Pávai Csanád elmondása szerint a szervezők arra törekednek, hogy új produkciókat mutassanak be a harmadik alkalommal megrendezett fesztiválon. Cengiz Özek társulata hagyományos török árnyszínházi, úgynevezett Karagöz előadással látogat Magyarországra; a világ 25 országában megfordult együttes vadonatúj, Csodafa című darabját mutatja be.

Az utcaszínház, a bábjáték és az új cirkusz elemeit ötvözi a Divadlo Continuo Vakokodeska című produkciója. A cseh társulat előadásában hatalmas, valószerűtlen megjelenésű papírmadarak teremtenek szürreális, álomszerű hangulatot.

A hagyományos műfaji határokat átlépő darabbal lépnek fel a fesztiválon a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem végzős bábszínész diákjai is: a Moliére műveit megidéző Szívek és szavak című előadás a nagy francia író három vígjátékát dolgozza fel a commedia dell,arte stílusában.
Sétáló látványosságok a fantázia végtelen világából címmel hozza el produkcióját a fiatal bolgár művészek alkotta Naria Inri Magaria csoport. 2001-es magalakulásuk óta számos országban jártak meseszerű, gólyalábas lényeikkel, és vasárnap a Millenárisra látogatók is testközelbe kerülhetnek a látványos figurákkal.

Pávai Csanád szavai szerint az utóbbi évek egyik legjobb hazai bábszínházi előadásával vesz részt a fesztiválon a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem bábtagozata. A fiatal művészek Gilbert és Sullivan a mesebeli Japánban játszódó, Mikádó című klasszikus operettjét dolgozták fel.
A háromnapos fesztiválon lesz játszóház, kalandjáték, eszköz- és játékkölcsönző, de a Millenárisra látogatók találkozhatnak gólyalábasokkal, cirkuszszínházzal és a bábjáték szinte minden fajtájával is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását