2024. március 29. - Auguszta

Külhoni Művészeti Fesztivál

Három napra a határon túli magyar művészeké lesz a budapesti Millenáris: péntektől vasárnapig számos színházi előadás, kiállítás és koncert várja a közönséget az ART-Mozaik - Külhoni Művészeti Fesztiválon.
2008. augusztus 26. kedd 16:20 - Hírextra
Mint azt Goldschmied József, a szervező Égtájak Iroda programigazgatója a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón elmondta, a háromnapos program kapcsolódik a Biennále címmel tavaly megrendezett, külhoni magyarok kulturális fesztiváljához, amelynek egyik tanulsága az volt, hogy a határon túli művészek magyarországi bemutatkozási lehetőségeit bővíteni kell, különös tekintettel a fiatal alkotók megismertetésére, fellépési lehetőségeikre.

Zilahi László, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) főigazgató-helyettese hangsúlyozta: koncepciójuk szerint a külhoni profi, kezdő és amatőr alkotók számára is lehetőséget kívánnak adni a fellépésekre, bemutatkozásra, és a hazai nézőknek is lehetőséget szeretnének nyújtani, hogy megismerjék a művészeket. Mint mondta, céljaik között szerepel a hazai fiatalabb korosztály megszólítása is.

Zilahi László hozzátette, hogy a MeH 100 millió forinttal támogatja a szervező Égtájak Iroda rendezvényeit. Mint azt Goldschmied József hozzáfűzte, az összeget egész éves programjaikra kapták.

Az Égtájak Iroda programigazgatója az ART-Mozaik fesztivál programjáról szólva elmondta, hogy a színházi produkcióknak a Teátrum ad otthont, a Fogadóban kiállítások, zenei programok, koncertek, a Parkban szabadidős kavalkád, énekes-verses-zenei előadások várják majd a látogatókat.

Goldschmied József a színházi produkciók közül a Vajdasági Tanyaszínház előadását, a Hegedűs a háztetőn című musicalt emelte ki, amelyet a közönség pénteken este láthat.

Farkas József, az iroda munkatársa a képzőművészeti kiállításokról beszélt, kiemelve Henning János Cigányok Erdélyben című szociofotó-tárlatát, a park vizében, a halak között "úszkáló" Víziók című "próbakiállítást", valamint az On stage című tárlatot, amely a tánc, a mozgás dinamikáját megörökítő képeket vonultat fel.

A több nemzetközi kiállításon is szereplő érsekújvári művész, Juhász R. József Egy lehetséges múlt című interaktív hanginstallációjával érkezik, amely egy Singer-varrógép és egy tölcséres gramofon "összeházasításából" született, s amelynek keretében a varrógépet hajtva szólal meg a gramofon - tette hozzá Farkas József.

Felhívta a figyelmet a Szlovákiából érkezett Rovás Művészeti Csoport Nibelung gyűrűje című, háromnapos akciófestészetére is: az "előadáson" hat művész fest majd Richard Wagner zenéjére, amelyet egy gitárművész ad elő, egy farostlemezekkel körbetáblázott, csaknem 150 négyzetméteres területen.

A gyerekeket a Füleki Motolla Műhely és a székelyudvarhelyi Artera Alapítvány kézműveseinek bemutatója és játszóháza várja, de fafaragás is színesíti a programokat - fűzte hozzá.
Tisza Gergely, az Égtájak Iroda munkatársa a zenei kínálatról szólva elmondta: a Fogadóban minden este lezárásként koncertek várják a fiatalabbakat.

Pénteken a Zuboly playz Jazz nevű formáció, vagyis a Zuboly és az Ágoston Béla Quartet közös koncertje és a Kistehén Tánczenekar, szombaton a Peter Lipa Quintet és a Harcsa Veronika Quartet szórakoztatja a látogatókat. Az utolsó napon, vasárnap a jazzfunk, rock és elektro stílusjegyeit magán viselő Slang, valamint Ferenczi György és a Rackajam koncertje várja a publikumot. Hozzátette: minden fellépő együttesnek van valamilyen "határon túli vonatkozása".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását