2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Zene-opera-fesztivál Bayreuth - A Wagner-saga

A Bayreuthi Fesztivál igazgatótanácsa hétfőn megnevezte az ünnepi játékok eddigi igazgatója, Wolfgang Wagner utódját. A Zöld Dombon a jövőben a féltestvérek, Wolfgang Wagner első házasságából származó leánya, Eva Wagner-Pasquier és a második házasságából
2008. szeptember 1. hétfő 19:30 - Hírextra
Bayreuth 1876. augusztus 13. óta ad otthont a világ egyik legrangosabb operafesztiváljának, a Bayreuthi Ünnepi Játékoknak. Richard Wagner hosszú időn keresztül foglalkozott egy színvonalas zenei fesztivál megrendezésének gondolatával, a legenda szerint Bayreuthra Cosima, Wagner felesége, Liszt Ferenc leánya hívta fel a férje figyelmét. Az évtizedek alatt kialakult menetrend szerint minden év július 25. és augusztus 28. között harminc előadáson Richard Wagner tíz operáját mutatják be az 1925 férőhelyes Festspielhausban (A Niebelung gyűrűje-tetralógiát, a Trisztán és Izoldát, A nürnbergi mesterdalnokokat, a Tannha:usert, a Lohengrint, A bolygó hollandit és a Parsifalt).

1874-től 1967-ig élt itt a Wagner-család, amelynek tagjai azóta is öröklik az Ünnepi Játékokat. A fesztivál a kezdetektől napjainkig összefonódott a német történelemmel. A Bayreuthi örökösök krónikája:
1876-1882 - Richar Wagner zeneszerző, a fesztivál első igazgatója.
1886-1906 - Wagner második felesége, Cosima vette át az ünnepi irányítást férje halála után.
1908-1930 - Richard Wagner és Cosima fia, Siegfried vezette a fesztivált. Az első világháború okozta törés után sikerült újra felélesztenie a játékok tradícióját.
1931-1944 - Siegfried özvegye Winifred vette át a fesztivál irányítását, az ő ténykedését beárnyékolta, hogy Hitler közeli barátnője volt, a háború után emiatt kénytelen volt lemondani.
1951-1966 - Winifred fiai, Wieland és Wolfgang Új Bayreuth néven újra visszaállították a nácizmushoz való közelsége miatt diszkreditált játékok nemzetközi tekintélyét.
1967-2008 - Testvére halála után Wolfgang vette át a vezetést és 57 évig volt a Wagner-birodalom egyeduralkodója. A Bayreuthi Ünnepi Játékok legizgalmasabb időszaka ekkor kezdődött és tart a mai napig.
Az utódlás kérdése hosszú ideig okozott konfliktusokat, az igazgatótanács 2001 óta próbált nyomást gyakorolni Wolfgangra, hogy adja át a vezetést, az idős Wagner a legfiatalabb gyermekét, a harminckét éves Katharinát kívánta utódjául, aki most féltestvérével megosztva kerülhetett a Wagner-trónra. Katharina Wagner nem ismeretlen a budapesti operakedvelő közönség előtt: ő volt az, aki a sok vitát kiváltó úgynevezett "zakós" Lohengrint színpadra állította a Magyar Állami Operaházban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását