2024. március 29. - Auguszta

Megkezdődött a XI. Zsidó Nyári Fesztivál

A zsidó kultúra nyitott, befogadó - hangzott el a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren, a XI. Zsidó Nyári Fesztivál megnyitóján vasárnap délelőtt.
2008. augusztus 31. vasárnap 14:31 - Hírextra
1998-ban rendeztek először Budapesten Zsidó Nyári Fesztivált - emlékeztetett a megnyitón Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ és a BZSH ügyvezető igazgatója, de már 1999-ben a vidéki városok is bekapcsolódtak a programba.

Az idei fesztivál "nulladik" eseményére, a Magna Cum Laude koncertjére szombaton este került sor az A38 hajón. A hagyományos megnyitót azonban Európa legszebb zsinagógája előtt tartották vasárnap délelőtt.

Zoltai Gusztáv idézte a mostani szlogent: a tehetségek fesztiválja - mert minden eddiginél több fiatal művész mutatkozhat be.

Hangsúlyozta: elvitathatatlan érdeme a fesztiválnak, hogy a zsidó szó ma pejoratív felhang nélkül hangzik el a kultúra jelzőjeként. Hiszen ez a kultúra reneszánszát éli, számos értéket teremtett, amely magyarként szerzett jó hírt külföldön: példa lehet erre a Purim című balett és zenéje.
A fesztivál egyaránt szól a zsidókhoz és nem zsidókhoz, fiatalokhoz és idősekhez, mindenkit igyekszünk megszólítani - jelentette ki Zoltai Gusztáv. A fesztivál a művészet köntösében hirdet megértést és barátságot.

Ali Bin-Noun, Izrael állam budapesti nagykövete hangsúlyozta, hogy a zsidó kultúra nyitott, befogadó, ez jellemző Izraelre, ahová fennállásának 60 éve alatt több mint 100 országból érkeztek bevándorlók.

Ez a sokféle nép fantasztikus módon színesíti az ország kulturális életét - emelte ki. - Izraelnek európai gyökerei is vannak, mert Európából érkezett az ország lakosságának nagy része, köztük 250 ezer magyar zsidó.

Innen indult el - emlékeztetett a nagykövet - az Izrael állam létrehozásáért fáradozó Theodor Herzl, de sorolni lehetne a világhírű tudósok, alkotó- és előadóművészek sokaságát, akiket idekötöttek a gyökerek. A jelenkori zsidó kultúra híd, amely jól szolgálja azt a szellemiséget, amelynek értelmében 2008 a nemzetközi kulturális párbeszéd éve lett.

Kiss Péter kancellária-miniszter felidézte, hogy egy tragikus emlékű helyen állnak a megnyitó résztvevői: itt állt a gettó kapuja, amely 63 évvel ezelőtt tárult föl. Tíz évvel ezelőtt egy másik kapu nyílt ki, a budapesti zsidóság kaput tárt a világra, a kapcsolat, a kultúra kapuját.

A Zsidó Nyári fesztivál sikerének bizonyítéka, hogy Magyarország egyik leglátogatottabb eseményévé nőtt. Sokan apropónak tekintik, hogy a kultúra gazdagságával találkozzanak, hiszen nemcsak hagyományőrző produkciók sorakoznak a fesztivál programján.
Sok a fiatal előadó, XXI. századi produkciók láthatók, hallhatók. Tehát nemcsak visszatekintő, hanem előretekintő kulturális alkotások. A fesztiválon nem zsidók is kapcsolódnak a zsidó kultúrához - emelte ki a kancellária-miniszter - figyelmeztetve a többségi társadalmat arra, hogy lehet és kell így együtt élni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását