2024. április 30. - Katalin, Kitti

A KDNP újra benyújtja nyugdíjreform-javaslatát

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az ősz folyamán ismét benyújtja az Országgyűlésnek nyugdíjtörvény javaslatát, amelyet az elmúlt hónapokban a Barankovics Alapítvány a legfrissebb adatokkal korrigált, és ennek megfelelően elkészítette a háttérszámításo
2008. augusztus 27. szerda 13:33 - Hírextra
Semjén Zsolt közölte: a nyugdíjrendszer nagyon összetett, bonyolult rendszer, ezért tartották fontosnak, hogy az ide kapcsolódó törvényjavaslatokat, illetve ezek háttérszámításait, háttértanulmányait kötetbe rendezve adják közre az érdeklődők számára.

Hozzátette: reményeik szerint e munka alapján elindul egy szakmai vita arról, milyen legyen hosszú távon a magyar nyugdíjrendszer.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a Barankovics Alapítvány 2007-ben kidolgozta nyugdíjreform-javaslatát, ami Magyarország nyugdíjrendszerének teljes körű megújítását tartalmazza. Ezt a reformjavaslatot kodifikálva, háttértanulmányokkal együtt könyv alakban akkor már megjelentették, így bocsátották szakmai vitára. Semjén Zsolt megjegyezte: ezt a törvényjavaslatot a kormányoldal akkor az Országgyűlésben elutasította, ám - információik szerint - a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó egyes részleteket a pénzügyi tárca átvette, és ősszel a Ház elé kerülő törvényjavaslatuk tartalmazni fogja.

Semjén Zsolt kifejtette, hogy a Barankovics Alapítvány nyugdíjszakmai műhelye most háttérszámításokkal egészítette ki a dokumentumot, és a legfrissebb adatokkal korrigálta a korábbi reformjavaslatot. Hozzátette: e háttérszámítások bemutatják azokat a paramétereket, amelyekkel a nyugdíjrendszer hosszabb távon egyensúlyi pályán tartható.

A részletekről Mészáros József, a Barankovics Alapítvány kuratóriumának elnöke közölte: a következő időszakban nyugdíjba vonulók nyugdíja nagyban függ az egyes ember aktív korában tett erőfeszítéseitől, azaz attól, mennyit nyugdíjat fizetett be a kasszába. Aki többet fizetett, annak több lesz a nyugdíja is. Mint mondta, ez a nagyon bonyolult rendszer leegyszerűsítve úgy működne, mint egy magánnyugdíjpénztár, amelyben az egyéni "eszmei számlákon" lennének nyilvántartva a befizetések. Hozzátette ugyanakkor, hogy felosztó-kirovó nyugdíjrendszer megalkotásáról van szó.
Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy az elesettek segítése érdekében 70 éves kortól bevezetnék az állampolgári alapnyugdíjat, hogy idős korára senki ne maradjon ellátás nélkül.

A "Van megoldás - nyugdíjreform" című kötet nyolc törvényjavaslat-tervezetet és az ezeket megalapozó háttértanulmányokat, legfrissebb számításokat, elemzéseket tartalmazza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását