2024. április 23. - Béla

Simicskó:a Gripen-ügy tanulmányozásra szorul

A Fidesz és a KDNP a Gripen-ügyben készült ügyészségi vizsgálati jelentés alapján dönti el, hogy továbbra is szükségesnek tartja-e, hogy az ügyben vizsgálóbizottság alakuljon - erről Simicskó István, a Nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke beszélt az M
2008. augusztus 14. csütörtök 15:55 - Hírextra
A Népszabadság csütörtökön írt arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség nem talált bűncselekményre utaló adatot a Gripen svéd vadászrepülők beszerzése ügyében.

A lap szerint így feleslegessé válhat a Gripen-beszerzések ügyében a kormány és az ellenzék oldaláról egyaránt támogatott parlamenti vizsgálóbizottság felállítása.

Simicskó István erről az MTI-nek azt mondta: tanulmányozni kell az ügyészségi vizsgálatról szóló jelentést, és ezt követően a Fidesz és a KDNP elnöksége dönt majd a továbbiakról.

A kereszténydemokrata politikus ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra sincs válasz arra az alapkérdésre, mi szükség volt felesleges képességek - például a légi üzemanyagutántöltés - megvásárlására, hiszen ezzel megduplázták az eredeti szerződés összegét, így 210 milliárd forintos terhet kellett felvállalni.

Szerinte ezt nem az ügyészségnek kell megválaszolni, hanem a honvédelmi tárca akkori, szocialista vezetőinek és a mostani kormánynak.

A vadászrepülőgépek beszerzéséről még az Orbán-kormány döntött, majd az eredeti szerződést a Medgyessy-kormány módosította. A Gripen-ügy akkor került napirendre Magyarországon, amikor tavaly egy svéd televízió azt állította: a magyar és cseh beszerzéseknél korrupciógyanú merült fel.

Fazekas Géza főügyészségi szóvivő a Népszabadságnak azt mondta, hogy a vizsgálat még májusban lezárult, ám a Legfőbb Ügyészség "nem talált semmit", ami vádhatósági fellépést indokolna.

A Népszabadság értesülése szerint a svéd főügyészségről sem érkezett hivatalos megkeresés, mint írják, talán azért nem, mert a 2001-es beszerzés ügye, ha volt is benne bármi visszás részlet, már elévült.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását