2024. április 18. - Andrea, Ilma

A Szent Korona és a Köztársaság

A honvédelmi miniszter döntésének értelmében az idei augusztus 20-ai tisztavatáson nem a Szent Korona másolata előtt teszik le esküjüket a kiskatonák. Államiságunk egyik szimbólumának száműzése a jeles eseményről nemcsak a köztársasági eszmét gyengíti, ha
2008. augusztus 19. kedd 20:40 - Hírextra
Vajon a honvédelmi miniszter és az intézkedést sietve üdvözlő Gusztos Péter (az egyszázalékos párt megmondóembere) alkotmányértelmezési zavarban szenved, amikor a Koronát lényegében a monarchiával azonosítja, vagy szándékosan alázza meg a nemzeti érzelmű embereket, amíg még teheti? A Szent Korona a magyar államiság egyik legfőbb jelképe, amely végigkísérte hazánk történelmét a 12. századtól egészen napjainkig. A Korona egységünk szimbóluma is, nem lehet mindenféle napi politikai érdek szolgálatába állítani, jelesül a köztársasági eszme jogértelmezésével szembefordítani.

Egy kormánynak, függetlenül a pártállástól, nem pusztán több munkahelyet, jobb adórendszert, erősebb gazdaságot kell ígérnie és megvalósítania, hanem a közrend és a nemzeti-jogállami intézmények tekintélyének helyreállításáról is gondoskodnia kell. Hányszor akar még belerúgni SZDSZ-es segédlettel a koalíció szétesése óta béna kacsaként vergődő hatalom a nemzeti érzelmű emberekbe? A Koronának éppúgy ott a helye a kiskatonák idei avatásán, mint ahogy - most már a baloldal által is elismerten - a Parlamentben!

Gusztos Péter szájából különösen viccesen hangzik, hogy az lenne a legszebb, ha a fiatal tisztek a Korona másolata helyett az Alkotmány egy díszes kötésű kiadása előtt tehetnék le esküjüket. Emlékezetes, hogy az SZDSZ közel húsz éve még egy olyan diktatúra ellen harcolt, amely augusztus 20-án Szent István királyunk helyett sokáig a sztálini alkotmány mintájára összetákolt magyar alaptörvényt ünnepeltette kötelezően. Nem ellenezzük, hogy a kiskatonák az Alkotmány egy példányára is esküdjenek, ez azonban csak úgy hiteles, ha nem zárja ki a Szent Korona másolatának jelenlétét, szimbolikájának fontosságát, szükségességét.

Elvárjuk, hogy a honvédelmi miniszter tartsa tiszteletben a történelmi hagyományokat. A Szent Korona tisztelete nem szégyen, noha a szabad madarak legszívesebben megszabadulnának tőle. A hazánk védelmére fölesküdő katonák Szent István napján nem Szekeresnek vagy Gusztosnak tesznek fogadalmat, hanem nekünk, tízmillió magyarnak, a Szent Korona előtt, a Köztársaságra.

2008. augusztus 19.

Polgári Fiatalok Egyesülete

Schmitt Pál Péter elnök, László Zoltán fővárosi képviselő (Fidesz),
Soltész Miklós országgyűlési képviselő (KDNP).
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását