2024. április 30. - Katalin, Kitti

Nyugdíj - jogszerűen

A nyugdíjpénztárak vagy az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak, vagy pedig a magánnyugdíjpénztárak közé sorolhatók. Mi az alapvető különbség a kettő között? Ezt foglaljuk össze tömören a Jogtanácsadó című szakfolyóirat segítségével.
2008. július 18. péntek 09:20 - Hírextra
Az év felének elteltével a média gyakran közölt írásokat, statisztikákat és adatokat a nyugdíjpénztárak helyzetéről, gazdálkodásukról. Milyen jogintézményekről is van szó ezekben a cikkekben?

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár magánszemélyek vagy a munkáltató kezdeményezésére munkavállalók által alapított olyan pénztári szervezet, amely tagjai (vagy azok közeli hozzátartozói) részére szociális, illetve egészségügyi, egészségvédelmi szolgáltatást szervez és nyújt. Működhet nyugdíjpénztári, egészségpénztári és önsegélyező formában. Egyik formája tehát az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár.

Magánpénztárnak ezzel szemben a társadalombiztosítási (kötelező) nyugdíjrendszer részét képező pénztárakat nevezik, ahol a magánszemélyek befizetései az állami nyugdíjrendszertől elkülönülten, saját egyéni számláikon halmozódnak fel és kamatoznak, majd a nyugdíjjogosultság megszerzésekor erről az egyéni számláról teljesítik a nyugdíjszolgáltatást a nyugdíjas részére.

Ilyen magánnyugdíjpénztárt kizárólag a magánnnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárról szóló 1997. évi LXXXII. törvény előírásai szerint lehet alapítani és működtetni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását