2024. április 25. - Márk

2008: a leghidegebb év az évszázadban

Az idei a XXI. század eddigi leghűvösebb, de még így is az 1850 óta eltelt időszak tizedik legmelegebb éve. Szerencsére az Északi-tenger jégtakarója sem töredezett tovább, és nem olvadt el annyi jég, amennyi 2007 első felében.
2008. augusztus 24. vasárnap 17:48 - Hírextra
Az Egyesült Királyság meteorológiai hivatalának adataira támaszkodva a szakemberek megállapították, hogy eddig 2008 az évszázad leghidegebb éve. Az idei ugyanis átlagosan egytized Celsius-fokkal hűvösebb az eddigieknél.

Mindez relatíve jelenti csak a globális felmelegedés lassulását, mivel a mellett, hogy ez csupán a XXI. század nyolcadik éve, azt is hozzáteszik az eredményekhez, hogy 1850 óta ez a tizedik legmelegebb esztendő, míg a tavalyi a nyolcadik (és közte van még 2001 és 2006 közt az összes év).

A legmelegebb évtized a kilencvenes évek voltak, a húsz legmelegebb évet 1995 óta mérték, és a legmelegebb évszázad is a huszadik volt. Távolabbra vissztekintve a leghidegebb év valószínűleg 1601 lehetett. A kutatások a földfelszín és az óceánok, tengerek vízfelszínén mért adatokon alapulnak.

Hőmérsékleti adatok (Hadley éghajlatkutatási központ)
Az 1961-1990-es évek átlagához viszonyítva 1850 után:

a legmelegebb év: 1998, +0,515 C,
a leghidegebb év: 1862, -0,616 C,
2001-2007: +0,400 és +0,479 C,
2008 január-június: +0,281 C.

A Nemzetközi Meteorológiai Szervezet várakozásai szerint nemcsak most, hanem az év végén is hasonló eredmények születnek majd.

A "hűvösödés" oka elsősorban a La Nina jelenség (ennek egy része az El Nino áramlás), ami hűti a glóbuszt. Amint a La Nina gyengül, melegedni fognak az évek is. A La Nina kifejezés (Spanyolul "kislányt" jelent) a Csendes-óceán keleti felének vizeinek lehűlésére utal, hatását az egész világon érezni lehet.

Ez azon természeti jelenségek egyike, amelyek kisebb-nagyobb mértékben ellensúlyozzák a globális fölmelegedést. A nyugati Csendes-óceán viszont melegszik, ami gyakoribb és hevesebb esőzéseket, viharokat okoz.

Korábban egy másik kutatócsoport azt feltételezte, hogy egy másik jelenség, az "atlanti inga" a következő tíz évben is egyenletesen megtartja a föld hőmérsékletét egy újra jelentkező melegedés előtt.

A hosszútávú trend viszont John Kennedy, a brit meteorológiai hivatal kutatója szerint azonban a fölmelegedés, ami erős tendencia néhány évtized óta. Ennek egyik legkézzelfoghatóbb következménye az Északi-tengert borító jégsüveg olvadása.

Korábban azt is feltételezték, hogy az idén több jég fog elolvadni, mint 2007-ben. Szerencsére azonban most kevésbé töredezik a jégtakaró. Nem úgy, mint tavaly, amikor az olvadás következtében a kanadai hatóságok hajózhatónak nyilvánították az Északnyugati-átjárót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását