2024. április 26. - Ervin

Ledobja jágsapkáját a föld!

Hihetetlennek hangzik, de az emberiség története során első ízben megszűnhet a teljesen összefüggő jégtakaró az Északi-sark környékén. Ez a legdrámaibb és legaggasztóbb példa a globális felmelegedésre.
2008. június 27. péntek 14:15 - Hírextra
Ha valóban eltűnik a jégtakaró, hajóval is elérhető lesz az Északi-sarkpontról - újabb drámai jeleként annak, milyen mértékű a globális felmelegedés. Márpedig tudósok becslései szerint idén nyáron ez megtörténhet.

"Tudományos szempontból az északi 90 szélességi fok - vagyis az Északi-sarkpont - csak egy pont a Földön, de szimbolikus jelentősége óriási. Az Északi-sarkon összefüggő jégtakarónak kell lennie - nem pedig nyílt víznek" - hangsúlyozza Mark Serezze, a globális hó- és jéghelyzetet figyelő amerikai intézet munkatársa.

Ha eltűnik az összefüggő jégtakaró, akkor megnő annak a lehetősége is, hogy kiaknázzák a térségben rejtőző olaj és ásványkincseket, amelyekhez eddig nem férhettek hozzá.

A szakértők szerint az idén a jégtakaró eltűnésének esélye nagyobb 50 százaléknál, ugyanis a korábban vastagra hízott jég gyorsan fogy és vékonyodik. A műholdas felvételek bizonysága szerint az olvadás az utóbbi hetekben gyorsabb ütemű, mint tavaly ilyenkor, amikor pedig rekordmennyiségű jégtakaró tűnt el.

Az inuitok is aggódnak

Egyre nagyobb az Északi-sarkon az "egytéli" - vagyis ősszel és télen - kialakult jégtakaró aránya, márpedig ez a réteg sokkal olvadékonyabb az éveken át hízó rétegnél - figyelmeztet Serezze.

A tavalyi olvadás következtében az Északi-sarkponttól már 1300 kilométeres távolságban is nyílt víz alakult ki - vagyis ekkora távolságra lehetett hajóval megközelíteni. Ez pedig azt jelenti, hogy a jégtakaró 70 százaléka volt "egytéli" idén tavasszal - és a tudósok becslése szerint ennek a fiatal jégtakarónak a 70, de akár a 100 százaléka is elolvadhat a nyáron.

A sarkokon érezhető a leginkább a globális felmelegedés hatása, és a tudósok attól félnek, hogy a jégtakaró olvadása miatt az ott keletkező sötét, nyílt víz még több hőt nyel el - így tovább emelkedik a helyi hőmérséklet.

A Grönlandon és a kanadai Baffin Bay környéként élő inuit őslakosok is arról számoltak be, hogy az idén a szokásosnál sokkal korábban kezdődött az olvadás, és széles repedések jelentek meg azokon a helyeken, ahol eddig mindig biztos és stabil volt a jégtakaró.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását