2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Soha nem látott állatok

Magyarországon még soha nem látott állatok érkeztek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe: az afrikai vörös vadbivaly a párosujjú patások, míg az ázsiai vadkutya a ragadozók közé tartozik. Mindkettőjükre a vörös szőrzet a jellemző - tájékoztatta az MTI-t Hang
2008. augusztus 11. hétfő 15:18 - Hírextra
Az afrikai vörös vadbivaly, mint nevéből kitűnik, Afrika középső területein él, 250-700 kilogramm testtömegű, növényevő állat, amelyből mindössze 100 egyed található a világ állatkertjeiben.

Közülük három - két idősebb nőstény és egy fiatal hím - most már a városligeti intézmény lakója. Azonos fajba tartoznak a hazai közönség által ismert kafferbivallyal, de az utóbbival ellentétben nem annyira a nyílt szavannákat, hanem az erdős területeket részesítik előnyben.

Az új állatok mostanra lakták be, vették birtokba kifutójukat, azt, amelyikben korábban orrszarvúak éltek.

Az ázsiai vadkutya vörös farkas, illetve a kannada nyelvből eredeztethető dhole néven is ismert. Elsősorban Közép- és Dél-Ázsiában őshonos. Az erdős területeket kedveli. Szőrzete vöröses vagy vörösesbarna színű. A pofa egyes részeit, az állat torkát és hasoldalát fehér szőr borítja. Hasonlít a vörös rókára, de annál lényegesen erősebb testfelépítésű.

Egy-egy állat egyszerre 4 kiló húst is meg tud enni, jóllehet csak 20 kiló a súlya.A Nemzetközi Természetvédelmi Unió által sebezhetőnek minősített természetvédelmi helyzetű fajból már csak pár ezer él, állatkertekben pedig 200 példány található.

Belőlük is három érkezett Budapestre, mindnyájan nőstények, nemsokára azonban két hímet kapnak maguk mellé társként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását