2024. április 25. - Márk

A strucc dilemma

A strucctojás a maga akár tizenhét centis nagyságával a madárvilág legnagyobb tojása. Különlegessége azonban nemcsak méretében, de színében is rejlik. Fehérsége a túlmelegedés elleni védekezésül szolgál - fejtette meg egy ornitológuscsoport.
2008. augusztus 5. kedd 08:29 - Hírextra
A ragyogó fehér tojás az afrikai szavannán igencsak szembetűnő. A többi földön költő madár mind megtanulta a darwini leckét: ahhoz, hogy a tojások ne essenek ragadozó áldozatául, barnás vagy zöldes színnel kell álcázni őket. "Fehér luxust" csupán a fán vagy sziklákon költő madarak engedhetnek meg maguknak.

A norvég trondheimi egyetem kutatója, Flora John Magige és csapata most tanzániai terepkísérletek során kiderítette, hogy a strucctojás világos színének oka a túlhevülés elleni védelem. A Journal of Ornithology című szaklapban megjelent beszámolójuk szerint természetvédelmi okokból Magige csupán olyan fészekaljak tojásait használta fel, amelyeket elhagytak a struccszülők.

A tojás hőmérsékletét kívül-belül miniatűr szondákkal mérték. A fehér tojások jóval hűvösebbek maradtak, a barnák belső hőmérséklete már másfél óra alatt túllépte az embrió túlélése szempontjából kritikus 37,5 fokot. Ezen a hőmérsékleten a magzat már nagy eséllyel elpusztul.

További kísérletek arra is rámutattak, hogy sokkal távolabbról észre lehet venni a fehér tojásokat, mint a barnákat - ez strucc nagy darwini dilemmája. A barna tojás jobb álcázást biztosítana, de az afrikai nap alatt túl gyorsan felhevülne. Eleinte csakis ezért hagyhatják magukra hosszabb ideig tojásaikat a struccok, mert azok természetes módon ellenállnak a nap sugarainak. A tojásrablók ellen azonban ez nem véd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását