2024. április 23. - Béla

Lajhárnász

Megszökött egy lajhárhölgy a Fővárosi Állat- és Növénykertben: nem ment azonban messze, csak az új lajhárkifutótól néhány méternyire eső szomszédos területre, ahol egy újonnan érkezett lajhárhím lakik.
2008. augusztus 1. péntek 15:51 - Hírextra
Új nyári szállást kaptak a Fővárosi Állat- és Növénykert kétujjú lajhárjai. Az Újvilágban őshonos állatokat korábban a Majomház üvegtetejű csarnokában láthatta a közönség, egy olyan térben, ahol a közönség az állatok között sétálgathat. A fedett tér nyári kiváltására az állatkert munkatársai - saját erőből - egy kültéri kifutót alakítottak ki a lajhároknak a Majomház oldalában.

Az új kifutóban két felnőtt állat (név szerint Banya és Alf), valamint egy tavaly született ifjú lajhárhölgy kapott helyet. A nemrégiben érkezett új lajhárhímet, amelyet a Nürnbergi Állatkertben Kleinernek (Kisebbik) kereszteltek, tenyésztési okok miatt egyelőre a szomszédos karmosmajmok kifutójában helyezték el.

Habár az új kifutót kifejezetten "lajhárbiztosra" tervezték, a felnőttekhez képest jóval nagyobb felfedezői kedvvel bíró - mondhatni egyáltalán nem lusta lajhár - fiatal nőstény kivételesen ügyes alpinistának bizonyult, és némi gondolkodás után kereket oldott az új kifutóból.

Valószínű azonban, hogy csupán az érdeklődés hajtotta, mert a gondozók annál a szomszédos kifutónál találták meg a szökevényt, ahol a Németországból nemrégiben érkezett új lajhárhím is lakik - tudatta pénteken a városligeti intézmény.

A kíváncsi lajhárhölgy csak tizenhat hónapos, így további másfél évre van szüksége, hogy az ivarérettséget elérje. Az állatkert munkatársai mindenesetre úgy döntöttek, hogy a kifutójából kereket oldott állatot átköltöztetik az új hímhez, ha már ennyire érdeklődik iránta.

Az új lajhárkifutó egyébként mintegy 200 négyzetméter alapterületű. Mivel fán lakó állatoknak ad otthont, kiterjedt mászófarendszert is építettek bele, sőt, az állatkert munkatársai árnyékolóról is gondoskodtak, a forróbb napokon pedig esőztetéssel kedveskednek az állatoknak.

A kétujjú lajhárok Közép-Amerikában, illetve Dél-Amerika északi részén őshonosak. A felnőtt állatok testtömege 4 és 8 kilogramm közötti. Táplálékuk döntően levelekből, továbbá hajtásokból, gyümölcsökből, esetenként apróbb állatokból áll.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását