2024. március 29. - Auguszta

Szex és csalás

A halak is megpróbálják félrevezetni vetélytársaikat, ha szexről van szó. A hímek, annak érdekében, hogy maguknak termékeny párt szerezzenek, úgy tesznek, mintha a kevésbé vonzó nőstények nyernék el tetszésüket - megtévesztve így a többi hímet. Mihelyst a
2008. augusztus 6. szerda 08:04 - Hírextra
A potsdami egyetem biológusa, Martin Plath és csapata a mexikói fogasponty esetében állapította meg ezt az érdekes viselkedést. Felfedezésüket a Current Biology című szaklapban tették közre.

Eddig elsősorban olyan esetekben sikerült megfigyelni megtévesztő hadműveleteket az állatvilágban, ahol az élelem állt a középpontban. A német kutatók első ízben bizonyították, hogy az állatok a párválasztásnál is füllenthetnek. Következő lépésként az kívánják megtudni, hogy más elevenszülő halfajoknál is előfordul-e ilyesmi.

Néhány évvel ezelőtt svéd kutatók már megfigyelték, hogy a pisztrángok színlelni tudják az "orgazmust". Erik Petersson és Torbjörn Järvi, a svéd halászati bizottság munkatársai úgy vélték, hogy a sebes pisztráng nőstényei így akadályozzák meg, hogy nemkívánatos partnerrel párosodjanak.

Röviddel a megtermékenyítés előtt az állatok teste hevesen megremeg, mielőtt egyszerre kibocsátanák az ikrát és a tejet. Néha azonban akkor is így viselkedtek a nőstények, ha nem petéztek le utána. 117 párzásból hatvankilencet csupán színleltek, tudósították a kutatók akváriumi megfigyeléseik alapján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását