2024. május 4. - Mónika, Flórián

Több, mint tévé - videóval

1981. augusztus elsején valami megváltozott. Természetesen, ahogy más hasonló esetekben is, abban a pillanatban nagyon kevesen érezhették a változás szelét. De 27 év távlatából nézve annyi biztos, hogy zenetörténelmi mérföldkő volt a Music Televison elind
2008. augusztus 1. péntek 15:35 - paulson
Nem kell ahhoz fanatikus MTV rajongónak lenni, hogy belássuk, a könnyűzenei tévé nemcsak szórakoztat(ott) és klipeket játszik(/ott) (legalábbis első évtizedében semmi esetre sem), hanem aktívan részt vett a zenei ízlés és az audiovizuális kultúra formálásában világszerte.

Szubjektív értékelés alapján nálam a kilencvenes évek az MTV hőskorszaka, akkoriban nehéz volt kirobbantani a képernyő elől, ha valami kedvemre való ment a zenecsatornán, és ez elég gyakran előfordult. Ekkoriban mentek olyan műsorok, mint a Beavis & Butthead, vagy az idiótaságot felsőfokon űző Ray Cokes műsora, kezdtek rákapni a zenészek az Unplugged koncertekre. A rock (és alternatív) zenének olyan műsorok oltárán áldoztak, mint a 120 Minutes vagy a Headbanger’s ball. De főműsoridőben sem volt száműzve, „sokan játszhattak gitájukon az MTV-n”.

Eleve élnék a gyanúperrel, hogy az MTV jó sokáig – ha nem is kizárólagosan, de mégis – rockadó volt, majd fokozatosan egyre nagyobb teret engedett más műfajoknak is. Az mindenesetre tény, hogy bár évekig egyeduralkodó volt a zenecsatornák piacán, igyekezett folyamatosan megújulni, mindig valami mással előrukkolni, és nyitott maradni mindenféle zenei stílusra.

Ennyi szónak is szám a vége: az első MTV-n látható videóklip stílusosan a „Video killed the Radiostar” volt. Eredetileg a Buggles nótája. Mi most az „amerikai elnököktől” (Presidents of the United States of America) származó verziót ajánljuk kedves figyelmetekbe. Már csak azért is, mert a csapat 13 nap múlva fellép a Sziget fesztiválon (augusztus 14. Nagyszínpad 15 óra).



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását