2024. május 16. - Mózes, Botond

Magyarul is olvasható az önéletrajz

Magyarul is megjelent Johannes Rau német szövetségi elnök önéletrajza, A Biblia és a politikus című kötet a Rajnai Evangélikus és Református Egyesült Egyház, a Magyarországi Református Egyház, valamint Christina Rau, az egykori német szövetségi elnök özve
2008. február 21. csütörtök 23:40 - Hírextra
A könyv csütörtöki budapesti sajtóbemutatóján Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke hangsúlyozta: annak a keresztény politikusnak állítanak emléket a könyv kiadásával, aki az egyháznak és Magyarországnak is jó ismerője volt. Utalt arra, hogy a könyv ökumenikus összefogással jött létre, hozzátéve, hogy "társadalmi elvárásokra az egyházak csak ökumenikus választ adhatnak".

Ehhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy a könyvbemutatón a római katolikus, az evangélikus és a metodista egyház képviselői is jelen vannak, a kiadást pedig az Ökumenikus Tanulmányi Központ vállalta magára. Külön felhívta a figyelmet, hogy a határon túli magyar református gyülekezetek számára ingyenesen juttatják el a kötetet.

A keresztény szellemiségű, pártállását tekintve szociáldemokrata Johannes Rau gondolatain a Biblia ismerete tükröződik. Önéletírásában felidézte a holokauszthoz kapcsolódó gyermekkori emlékeit is, amely hozzásegítette ahhoz, hogy a későbbiekben minden embertelenséggel szemben felemelje szavát - mondta Bölcskei Gusztáv.

Christina Rau felidézte az 1985-ös évet, amikor férjét Budapesten, a református teológián tiszteletbeli doktorrá avatták. Erről akkoriban Johannes Rau azt nyilatkozta, hogy nagy bátorság volt az egyház részéről a pártállami diktatúrában nyugati politikust kitüntetni. Rau a későbbiek során többször járt Magyarországon német tartományi miniszterelnökként gazdasági ügyekben. Arra is emlékeztetett özvegye, hogy a Fasori Evangélikus Gimnáziumban tíz éve tartott előadást a politika és az ember kapcsolatáról.

A Rajnai Tartományegyház elnökhelyettese, Christian Dra:gert szólt arról, hogy Rau, aki 1999 és 2004 között a német szövetségi elnöki tisztséget töltötte be, az egyik legkiemelkedőbb keresztény politikus volt, több mint 30 évig az ottani zsinat és az egyházi vezetőség tagjaként is tevékenykedett. Kiemelte azt is: Rau volt az egyik kezdeményezője annak, hogy a Rajnai Tartományegyház tárgyaljon 1980-ban a kereszténység és a zsidóság viszonyáról.

Tóth Károly nyugalmazott református püspök, a könyv fordítója elmondta, hogy Rau önéletrajzának kiadása egyfajta hozzájárulás a Biblia évéhez. A könyvből meglátása szerint kiderül, hogy egy magas beosztású állami politikus "lehet szívből, őszintén hívő".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását