2024. május 5. - Györgyi

Kulturális fiókintézet nyílt

Megnyílt Szegeden a Budapesti Román Kulturális Intézet fiókintézete; a román kultúra magyarországi megismertetését szolgáló intézményt Adrian Cioroianu román külügyminiszter és Bogyay Katalin, a kulturális tárca nemzetközi szakállamtitkára adta át szerdán
2007. december 12. szerda 17:16 - Hírextra

Szeged fontos kulturális, oktatási és tudományos központ a régióban, így jó helyre került a román kulturális intézmény - mondta ünnepi beszédében Adrian Cioroianu, hozzátéve, hogy az intézet a szegedi egyetemen 1955 óta működő román tanszékhez hasonlóan hozzájárul majd a román kultúra megismertetéséhez.

A külügyminiszter kiemelte: az intézmény segíti majd a román és a magyar kultúra ötvözését is, miként tette azt a közeli Nagyszentmiklóson született Bartók Béla a régióban élő nemzetiségek zenéinek szintézisével.

Az épületben már működő olasz, és a februárban szintén itt nyíló francia kulturális intézet a román intézménnyel együtt a latin kultúra fontos képviselője lesz a befogadó magyar földön - hangsúlyozta Adrian Cioroianu.

Utalva arra, hogy 2008 az Európai Unióban a kultúrák közötti párbeszéd éve lesz, Bogyay Katalin úgy vélte: a szegedi intézet átadása szimbolikusan lehetne e rendezvénysorozat megnyitója.

A szakállamtitkár hozzátette: a kultúrák közötti párbeszéd, a 2006 óta működő sepsiszentgyörgyi magyar kulturális fiókintézet és a most megnyílt szegedi román kulturális fiókintézet hozzájárul ahhoz, hogy "legalább megpróbáljuk egymást megérteni, s nem félreérteni".

Az eseményen - Horia Roman Patapievici, a román kulturális intézetek elnöke és Szentiványi Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára mellett - részt vett a Budapesti Román Kulturális Intézet vezetője is. Brindusa Armanca a tervekről szólva kifejtette: a szegedi fiókintézet koncerteknek, filmvetítéseknek, kerekasztal-beszélgetéseknek ad majd helyet.

Az intézmény vezetését két referens látja el, akik jelenleg Bukarestben vizsgáznak. Munkájukat egy tolmács segíti majd - tette hozzá Brindusa Armanca.

Az átadási ceremóniát követően az intézményben megnyílt Stefan Oroian (Oroján István) Battonyán született festőművész Szféra című kiállítása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását