2024. április 26. - Ervin

Ruttkai-filmek karácsonykor

Ruttkai Éva emlékére nyolc filmből álló válogatást vetít péntektől a Magyar Televízió abból az alkalomból, hogy a színésznő szilveszter napján lenne 80 éves - közölte a közszolgálati médium hétfőn az MTI-vel.
2007. december 17. hétfő 19:43 - Hírextra

Az 1986-ban elhunyt Ruttkai Éváról saját szerepei rajzolnak majd portrét: filmjei közül az év utolsó tíz napjában látható majd a Történelmi magánügyek, A múmia közbeszól, a Volt egyszer egy család, Az öreg hölgy látogatása, a Butaságom története, a Csak egy telefon, a Komédia a tetőn, valamint az Alfa Romeo és Júlia című alkotás.

A Kossuth-díjas színművésznőt a színházi alakítások mellett több mint félszáz filmszerepben láthatta a közönség. Ruttkai Éva 1934-ben, még gyerekként állt először a felvevőgép előtt a Lila akác című filmben. 1948-tól a Nemzeti Színházban játszott, 1951-től lépett fel a Magyar Néphadsereg Színházában, a későbbi Vígszínházban, s haláláig e társulat tagja maradt.

A Magyar Televízió karácsonyi kínálatában nagyobbrészt irodalmi adaptációk és portréfilmek szerepelnek, illetve olyan produkciók, amelyek az ünnep eredetével ismertetik meg a nézőket.
Az irodalmi adaptációk sorában látható lesz a nemrégiben elhunyt Szabó Magda színműve alapján készült Az a szép fényes nap című tévéfilm. Az írónőre emlékezve közvetlenül a film után portréinterjút sugároznak. Az életrajzi filmek kedvelői II. János Pál pápáról, a meseíró Grimm testvérekről, Bob Dylan zenészről és a divattervező Christian Diorról láthatnak filmeket.

Műsorra tűzték egyebek mellett a Mária, Jézus anyja című filmdrámát, a Karácsonyi mese című animációs filmet. A nézők láthatják Jirí Menzel filmjét, a Hóvirágünnepet, valamint a Karácsonyi ének című Dickens-adaptációt is. A kínálatban számos dokumentumfilm, rajzfilm és zenés produkció is helyet kapott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását