2024. április 26. - Ervin

Az elnökjelölt popsztár

Kijön a lemez, jöhet a világ körüli turné. Fellépések, ahol tíz és százezrek csápolnak az előadóknak. A popsztároknál ugyebár így szokás. Obamánál is így van. Az amerikai elnökjelölt turnén van. Berlini állomásán százezrek csápoltak, éljeneztek, ünnepelte
2008. július 26. szombat 07:59 - Pénzes Dávid
Amerikában semmi sem meglepő, mondhatnánk minden lehetséges. Avval például mindenki tisztában van, hogy Arnold Schwarzenegger a testépítő világbajnokból lett egy amerikai állam kormányzója (2003 óta vezeti Kaliforniát). Aztán volt egy Ronald Reagan nevezetű western-színész is, aki azután az USA 40. elnöke lett (1980-1988). Barack Obama, az első fekete bőrű elnökjelölt került az érdeklődés középpontjába, akit Berlinben popsztárnak kijáró ovációval fogadtak.

John F. Kennedy, az USA elnöke 1963-ban Berlinben
„A szabadság oszthatatlan, és ha egy ember rabszolga, akkor ki szabad? Ha mindenki szabad, akkor várakozva tekinthetünk azon nap felé, amikor ez a város ismét egy lesz, és ez az ország és az európai kontinens egy békés és reményteljes bolygón él. Amikor ez a nap eljön, mert el fog jönni, akkor a nyugat-berliniek csendes elégedettséggel mondhatják, közel két évtizedig a frontvonalban voltak. A szabad emberek, éljenek bárhol, mind berlini polgárok. És ezért szabad emberként büszkén mondom e szavakat: Ich bin ein Berliner".
A Brandenburgi kapuhoz vezető sugárúton, mintha csak koncertre várakoznának fiatalok tízezrei jelentek meg. Becslések szerint mintegy 250 ezren. Ilyen hatalmas várakozással talán még sosem találkozhatott amerikai elnökjelölt külföldön. A sztár a színpadra lépett, a tömeg hangja őrjöngésig telítette a teret.

Tény: most új ember kerül a Fehér Házba. Obama egyelőre (a legfrissebb toplisták szerint hat százalékkal) esélyesebbnek tűnik a republikánus jelöltnél, John McCain-nél. Az pedig bizonyos, hogy a világ nagy része az Obama-lemezt kedveli jobban. A berlini parádé alapján kimondható: sokkal-sokkal szívesebben. Ez persze azt mutatja, mekkora nyomás nehezedne majd rá a világ ezen feléről, ha valóban ő foglalná el az elnöki hivatalt. Akkor tényleg kiderülne mekkora muzsikus.



A koncert dalai

Amit Obama a német fővárosban elénekelt, abba bizony nem lehet belekötni. Első dala a 21. század legnagyobb kihívásairól szólt: a klímaváltozásról és a terrorizmusról. A dalszövegben megtalálható volt egy bizakodó sor is: „ha le tudtuk győzni a kommunizmust, akkor a terrorizmust is le tudjuk.” Éljenzés és örömfütty. Na igen, a klímaváltozás problematikájának kimondása bizakodással tölthet el mindenkit, hiszen az USA gazdasága és életmódja sokat tett azért, hogy ide jutottunk. Bush elnök pedig pont olyan magasról tesz erre, amilyen alacsony a népszerűsége.

Az elnökjelölt következő száma háborús témájú volt. A reppelésből megtudtuk, Afganisztánban keményíteni kíván, és ebben erőteljesen számít Európára… és nem (csak) politikailag, hanem inkább katonailag. Egy rövid riff erejéig üzent Irának is: mondjon le nukleáris ambícióiról.



Aztán egy érzelmesebb dalra váltott: a felelősség alól senki nem vonhatja ki magát, Európának is áldozatokat kell hoznia, Washington egyedül nem képes viselni a terheket. Kellemesen a mikrofonba suttogta azt is, hazáját a világ legnagyobb reménységének tartja, de más útra terelné politikáját. Tapsvihar. A koncert után a sztár majdnem stagedivingolt (tömegbevetette magát a színpadról). Az első sorokban álló rajongóival kezet fogott, ünneplésükből örömfürdőt vett.

A külpolitika hangszerén is ügyesen játszik

Obama külpolitikai jártasságáról – azaz járatlanságáról – sokat cikkeztek az amerikai sajtóban. McCainnal szemben valóban jóval tapasztalatlanabb, ám úgy tűnik, tapasztalatlanság ide vagy oda, jóval népszerűbb riválisánál. Ráadásul a nemrég megkezdett világkörüli turnéjára a stáb jól felkészítette. Sehol nem mondott egetverő, de még aprócska butaságot sem. Világos üzeneteket közölt, jól megfogható politikát vázolt.

De mindezt mi a fenének? – kérdezhetnénk. A külföldi hírek egy friss közvélemény-kutatás szerint egyre kevésbé érdeklik az amerikaiakat. Hiába muzsikál külföldön sikeresen Obama, ha azokat, akik az otthoni Végső Nagy Slágerlistát majd november 4-én elkészítik, nem ez fogja befolyásolni. Emlékezhetünk az előző kampányra, ahol a világ elsöprő többsége Al Gore-t akarta az elnöki hivatalba. Ráadásul olyan népszerűségű művészek, mint az R.E.M., vagy a Jon Bon Jovi is mellette szállt síkra, mégis a megválasztott elnököt George Bush-nak hívják.



Obama Németországba tett látogatása azért is érdekes, mert Berlin volt az elnökjelölt első állomása. A hagyományosan jó – már-már testvéri – viszonyban lévő Nagy-Britannia vagy a hiperaktív nemzetközi szereplést végző francia elnök, Nicolas Sarkozy most háttérbeszorult.

Nem mint amerikai, hanem mint világelnök mutatkozott be – mondta a fellépés utána német tévé kommentátora. Bizony az amerikai elnök szerepe jóval túlmutat hazája irányításán. Nekünk sem mindegy, merre kormányozzák a következő négy évben a világ vezető hatalmát. Ám hogy Obama be tudja-e muzsikálni magát az ovális irodába, vagy McCain dalolászik szebben, csak ősszel derül ki.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását