2024. április 19. - Emma

Az Egyesült Államok belefáradt

Belefáradt az Egyesült Államok a folyamatos kudarcokba – állítja a szociálpszichológus annak kapcsán, hogy az amerikai média egyre kevesebb külföldi hírt közöl. A legújabb felmérés szerint ugyanis a világ vezető hatalmában működő szerkesztőségek a k
2008. július 25. péntek 07:09 - Pénzes Dávid
Egy friss felmérés szerint egyre kevesebb külföldi hírt és tudósítás közölnek az amerikai lapok. A Pew közvélemény-kutató intézet elemzése szerint ennek oka a csökkenő eladások miatti bevételkiesés. Mivel kevesebb összeg jut a lap fenntartására, meg kell kezdeni a leépítéseket. Ilyenkor nyilván azokhoz a szekciókhoz nyúlnak először, ami legkevésbé prosperál. Ezek általában a külföldi rovatok. A főszerkesztők így először a külföldön tartózkodó tudósítóikat hívják vissza.

A felmérés 259 médiumot kérdezett. Ez alapján kiderült, a főszerkesztők kilencven százaléka egyáltalán nem tartja nagyon fontosnak a világban zajló eseményeket. Így a három évvel ezelőtti arányokhoz képest kétharmaduk közöl kevesebb külföldi hírt és tudósítást.

Szociálpszichológus a bezárkózásról

Az Egyesült Államok társadalmában mindig is benne volt az elszigetelődésre való hajlam –reagált a Hírextra megkeresésére Síklaki István az ELTE Szociálpszichológia Tanszékének tanszékvezető docense. A II. világháború előtt is volt egy hasonló társadalmi attitűd, mondván: fulladjanak meg a saját bajukban a messzi Európában – emlékeztetett. Ám ez később megváltozott és beszálltak a háborúba.

A szociálpszichológus szerint ez teljesen normális társadalmi reakció. Véleménye szerint teljesen természetes az önvédelem, mikor azt érzik, nagyon nem értik a külvilágot, ráadásul úgy érezhetik ez kölcsönös. Ha azt érzi a társadalom, hogy velük szemben külhonból indokolatlan ellenszenv nyilvánul meg, és úgy élik át a jelenleg világban folyó eseményeket, hogy míg ők áldozatokat hoznak, cserébe nem kapnak hálát, akkor persze hogy azt mondják: mostantól csináljuk mi a magunk dolgát, ti is a tietekét.

Folyamatos kudarcok

Ráadásul kaptak egy iszonyú nagy sokkot a szeptember 11-el, majd utána is folyamatos kudarcok érik őket – folytatja a Síklaki. Természetese a bezárkózás. Ám a szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy az amerikai közvélemény eddig sem tudott túl sokat a külvilágról, tehát az a félelmünk, hogy a következő generáció világlátásában esetlegesen negatívumokat okozhat a média bezárkózása, nem megalapozott. Úgy véli, sokkal kevesebbet az új generáció sem fog tudni. Míg az elit, akinek ez a szakmája, kiválóan képzett. A szakértő szerint ők pontosan képben lesznek a világpolitika alakulásáról.

A befelé fordulás bekövetkezése után nem kell attól tartani, hogy örökké tart – állítja Síklaki István. Egy idő után be fog következni az újabb váltás. A második világháborúban is bekövetkezett, sőt ott a végső győzelem után a harcok emléke a nemzeti büszkeség részévé vált.

Belefáradtak

A szociálpszichológus szerint a média természetesen szerepet kap a társadalmi attitűd alakulásában. Az iraki háború elindulása óriási teret kapott például az amerikai hírekben, és akkoriban borzasztó nagy társadalmi figyelem irányult a Közel-Keletre. Síklaki szerint, amint az Egyesült Államok pozitívan érdekeltté válik egy külhoni eseményre, nyilván megerősödik az érdeklődés a külföld iránt. Ugyan most két háború is folyik Afganisztánban és Irakban, ám ezekbe már bele vannak fáradva, tele vannak kudarccal. Folyamatosan lebeg az Egyesült Államok közvéleményében a kérdés: ki kellene mászni belőlük, de nem tudjuk, hogy hogyan.

Tom Rosenstiel, a Pew intézet munkatársa szerint a viszont a trend aggodalomra adhat okot, különösen annak tükrében, hogy az Egyesült Államok jelenleg két háborút folytat külföldön, egyre jobban függ a nyersolaj importjától és olyan országokkal áll versenyben, amelyek gazdasága az amerikainál gyorsabban növekszik.

Kevesebb a felület

A külföldi hírek csökkenése mögött prózaibb okok is állnak. Az amerikai lapok hatvan százaléka szembesült az utóbbi években azzal a problémával, hogy kevesebb felület áll rendelkezésére a hírek számára. Mivel csökkent a felület nemcsak a külföldi, de érdekes módon az országos hírek mennyisége is jelentősen kevesebb lett.

A média hírstruktúrájának ilyetén való átalakulásának a helyi hírek lettek a győztesei. A felmérés szerint az amerikai lapok fele arról számolt be, hogy növelték az állami és a még szűkebb helyi közösségeket érintő hírekről megjelenő cikkek mennyiségét.

Csökkenő méret, hanyatló nívó

A felmérés tartalmazza azt is, hogy az újságokat előállító szerkesztőségek mérete és az újságírók átlagos életkora a legtöbb helyen csökkent. Valamint kitér arra is, hogy az utóbbi trend új feladatköröket igényel. Ezek főleg a világhálóhoz és a multimédia fejlődéséhez köthetők. A megkérdezett szerkesztők többsége viszont a színvonal hanyatlásáról panaszkodott. Beszámolóik szerint a tapasztaltabb újságírók gyakran hagyják el a pályát, a fiatalabb munkatársak pedig egyre többször szerkesztői ellenőrzés nélkül teszik fel az anyagaikat az internetre.

A Pew közvélemény-kutató intézet felmérése az eddig készült legátfogóbb áttekintés az amerikai lapok elmúlt években bekövetkezett arculatváltásáról. A kutatás eredményei főszerkesztőkkel készített személyes interjúkon, valamint 259 újságra vonatkozóan kitöltött írásbeli kérdőíveken alapult.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását