2024. április 18. - Andrea, Ilma

Rágalmazásért száznyolcvan-millió forint

Elnézést kért csaknem tucatnyi brit napilap a McCann-ügy egyik fő gyanúsítottjától a róla megjelentett, rágalmazónak minősített cikkek miatt, és 600 ezer font (csaknem 180 millió forint) kártérítést is fizettek neki. Néhány hónapon belül ez második ilyen
2008. július 17. csütörtök 16:50 - Hírextra
Az idén ötéves Madeleine-nek tavaly május 3-án veszett nyoma a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjában. A gyermek - két kisebb testvérével - a szobában aludt, miközben a szülők a szállodától nem messze, baráti társasággal vacsoráztak.
Az esetet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség tavaly szeptemberben a kislány orvos szüleit, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá az ügyben.

A gyanúsítottak között van emellett egy harmadik brit állampolgár, Robert Murat is, aki a portugál üdülőhely közelében él.

Murat a kislány eltűnése után feltűnően sokat szerepelt: tanúnak jelentkezett, tolmácsként is felajánlotta közreműködését, és készségesen nyilatkozgatott a helyszínre tóduló újságíróknak. A nyomozók azonban valamilyen módon kapcsolatot láttak személye és Madeleine eltűnése között, és hivatalosan őt is meggyanúsították, jóllehet vádat soha nem emeltek ellene, ugyanúgy, ahogy a szülők ellen sem.

A brit lapokban azonban sorra jelentek meg - mindig névtelen forrásokra hivatkozva - olyan beszámolók, amelyek egyértelműen arra utaltak, hogy Muratnak része lehetett a gyermek eltűnésében.

A 34 éves férfi végül megelégelte a hadjáratot, és 11 - összesen 15 millió példányszámban kiadott - nagy brit lap ellen indított rágalmazási keresetet.

A londoni felsőbíróság előtt létrejött egyezség alapján a perbe fogott újságok kiadói - az Associated Newspapers, az Express Newspapers, az MGN Limited és a News Group Newspapers - hivatalosan elnézést kérnek Murattól és kártérítésben részesítik.
Robert Murat a bíróság előtt tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján azt mondta: a róla megjelent több mint száz cikk "romba döntötte" életét, amelynek "újjáépítését" csak most, az ügy bírósági rendezése után tudja elkezdeni.

Az Express lapcsoport idén márciusban a McCann-házaspár által indított rágalmazási perben is alulmaradt.

A cég két napilapja, a Daily Express és a Daily Star, illetve a vasárnapi megjelenő két testvérlap, a Sunday Express és a Star on Sunday előzőleg összesen száznál is több olyan cikket közölt, amelyek olvasata szerint McCannék felelősek lehetnek gyermekük - egyébként még nem is bizonyított - "haláláért".

A márciusi bírósági végzés alapján az Express-lapok elsőoldalas közleményekben tudatták: elfogadják, hogy Kate és Gerry McCann "teljesen ártatlan" az ügyben, és őszintén elnézést kérnek azért, hogy a cikkekkel fokozták a házaspár szenvedéseit.

Mindemellett jelentős - hírek szerint 550 ezer font - kártérítést is fizettek a szülőknek, akik az összeget a Madeleine felkutatásának finanszírozására létrehozott alapba utalták át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását