2023. április 1. - Hugó

Római kori leletre bukkantak

Ritka római lándzsára bukkantak a régészek a walesi Newport közelében lévő Caerleon római erődítmény feltárása közben. Caerleon a legfontosabb római kori régészeti helyszínek közé tartozik Nagy-Britanniában, ez volt ugyanis a három állandó római helyőrség
2008. július 15. kedd 18:59 - Hírextra
Peter Guest, a Cardiffi Egyetem régésze szerint bár a fegyver törött, a lelet igen jelentős. Eddig mindössze egy tucatnyi hasonló került elő, de a brit szigeteken ez az első ilyen lelet. A lándzsa nyelét feltehetően tollazat díszíthette, ez pedig azt jelenti, hogy egykori tulajdonosa nem egy közkatona volt.
"Feltehetően a légió parancsnokával, vagy a római kormány valamely magas rangú személyével speciális küldetésben járt Britanniában" - vélekedett Peter Guest.

Kr.u. 74-re Caerleon a Wales területére vezényelt római légiók legfőbb adminisztratív központjává vált. A régészeti lelőhelyen fürdőház, valamint 6000 néző befogadására alkalmas amfiteátrum állt.
A másik két helyőrség a mai Chester és York területén található, ám a régészeti ásatások itt nehézségekbe ütköznek, ily módon Caerleon feltárását a brit archeológusok egyedülálló lehetőségnek tartják. Reményeik szerint az ásatások sok mindent elárulnak nemcsak a római légiók ellátásáról, a tárolás módszereiről, amelyekről alig-alig rendelkeznek a régészek információval, hanem az erőd történetéről, valamint a római kori Britanniáról.

Jelenleg az erődítmény raktárát tárják fel, amelyet a környék geofizikai vizsgálata során fedezték fel, tavaly nyáron pedig a Cardiffi Egyetem, valamint a University College London régészei és diákjai próbaásatásokat végeztek. Az idén mindenekelőtt széles kutatóárkot ástak az egykori erőd délnyugati csücskében lévő építmény mentén, amely a feltételezések szerint az itt állomásozó légiók raktárháza lehetett. Eközben fedezték fel a lándzsát, amely a szakemberek szerint egy magas rangú személy díszfegyvere lehetett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását