2023. június 9. - Félix

Lemondott a polgármester, de újra indul

Megszűnt Schmidt Jenő (Fidesz) tabi polgármesteri jogviszonya, mivel egy rágalmazási perben másodfokon jogerősen hatvanezer forint pénzbírságra büntette a megyei bíróság - erősítette meg az MTI-nek a somogyi város önkormányzati vezetője a Sonline internet
2008. február 23. szombat 07:19 - Hírextra

A polgármesterek jogállásáról szóló törvény szerint, ha valakit bűntető ügyben elítélnek - márpedig a rágalmazás vétségnek számít és bűntető ügy -, az a jogviszony megszűnését eredményezi - mondta Schmidt Jenő. "Mivel bűntetőügyben jogkörömben marasztaltak el, szükségszerű volt a lemondásom" - magyarázta a polgármester.


Hozzátette: a pénzbírságot befizette és ezzel minden jogkövetkezmény alól mentesült, azaz büntetlen előéletű, így nem lesz akadálya annak, hogy az időközi választáson (ezt három hónapon belül kell kitűznie a helyi választási bizottságnak) ismét elinduljon a polgármesteri tisztségért.
Schmidt Jenő a távirati kérdésére elmondta, egy a helyi újságban megjelent, az önkormányzat volt jegyzőjével kapcsolatosan, név nélkül megfogalmazott véleménye miatt ítélte el rágalmazásért a bíróság.

A polgármester a lapban úgy fogalmazott, hogy a volt jegyző "etikátlanul viselkedett". Ezt magánemberként mondhattam volna, polgármesterként azonban nem - közölte a lemondásra kényszerült elöljáró, aki az eset kapcsán megfontolandónak tartaná a polgármesterek jogállásáról szóló törvény idevonatkozó passzusának módosítását, ugyanis szerinte különbséget kellene tenni a különböző súlyú büntető ügyek között.

A polgármesteri tisztséget második ciklusban betöltő Schmidt Jenő az időközi választásig megbízásos jogviszonyban az önkormányzat ügyeit vivő alpolgármester tanácsadója lesz. A megyei közgyűlésnek, ahol a pénzügyi bizottság elnöke, továbbra tagja marad, miként a regionális munkaügyi tanácsnak is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását