2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Száll a kakukk fészkére

Átépítik azt a 125 éves oregoni elmegyógyintézetet, ahol Milos Forman több mint harminc éve a Száll a kakukk fészkére című megrendítő drámáját forgatta.
2008. július 16. szerda 10:50 - Hírextra
Bár a gonosz Ratched nővér (Louise Fletcher) és a lázadó Randle Patrick McMurphy (Jack Nicholson) tragikus összecsapásának története merő fikció volt, sőt a film alapjául szolgáló Ken Kesey-regény sem megnevezetten az Oregoni Állami Kórházban játszódott (az író is máshol szerezte tapasztalatait), a gyógyintézet elmúlt évtizedeit a valóságban is számos súlyos probléma terhelte. A túlzsúfolt és elöregedett épület málladozó falai között fertőző betegségek ütöttek ki, előfordult, hogy a személyzet szexuálisan zaklatta a kiskorú betegeket, és a páciensek bántalmazták egymást.

Évek óta folyt a szócséplés a helyi politikusok között, hogy ideje lenne már valamit kezdeni a leharcolt és rosszhírű épületkomplexummal, ám a vitákat csupán azután követték tettek, miután 2004-ben egy bejárás során felfedeztek egy raktárhelyiséget, amelyben több ezer rozsdás pléhdoboz porosodott a kórházban elhunyt és elhamvasztott betegek hamvaival.
A törvényhozókat sokkolta a látvány. Az oregoni szenátus elnöke egyenesen az "elveszett lelkek szobájának" nevezte el a raktárt, ahova az 1880-as évek végétől az 1970-es évek közepéig kerültek be a családjuk eltitkolt szégyeneként magukra hagyott, az intézményben elhunyt betegek földi maradványai.

Az felsőházi elnök maga kezdeményezte ezek után a kórház teljes átépítését, s Oregon állam vezetői két éve jóvá is hagyták a 300 millió dolláros (közel 44 milliárd forint) költségvetésből készülő 620 ágyas intézet felépítését a régi épület helyén.
Az évszázados létesítménynek csupán néhány jellegzetes részét hagyják meg: így például korabeli elmegyógyászati módszereket bemutató múzeumot rendeznek be az épület frontján elhelyezkedő termekben.

Az építkezés jövő tavasszal kezdődik és 2011 tart majd.
Az oregoni gyógyintézetben azonban nemcsak a téglák cserélődnek, a kezeltek is sokkal korszerűbb ellátásra számíthatnak: az állami vezetők a személyzet megerősítését, új gyógykezelési programok bevezetését és jobb életkörülményeket ígértek a betegeknek.

Jack Nicholson annakidején elárulta, hogy depressziós lett a kórházi körülményektől, különösen miután végignézett egy elektrosokkos kezelést. A stáb a forgatás idejére gyakorlatilag beköltözött a kórházba, sőt maguk a betegek is statisztáltak a jelenetekhez. Forman hat hetet töltött a falak között, és arra törekedett, hogy minél hívebben adja vissza annak szellemét. A produkció 1976-ban öt Oscar-díjat kapott, Nicholson, Fletcher és Forman mellett a producerek, Saul Zaentz és Michael Douglas, valamint a forgatókönyvírók, Lawrence Hauben és Bo Goldman vehették át az amerikai filmakadémia szobrát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

állampolgári
2009. október 12. 14:16
Agyra mért kártékony áramütés

Az elektrosokk-kezelés (ECT) súlyos áramütései maradandóan károsítják az agyat.

Közelmúltban pszichiáterek újra reklámozni kezdték az elektrosokkot, mint olyan kezelést, amely „terápiás reneszánszát éli”, miközben a páciensek nem tudják, hogy súlyos kockázattal és káros mellékhatásokkal járhat. Bár sokan azt hiszik, hogy Magyarországon nem alkalmazzák, számos pszichiátriai osztályon ma is rendszeresen elektrosokkolnak embereket.

Ugo Cerletti olasz pszichiáter ( az elektrosokk kifejlesztője) eredeti 1938-as masinája 125 voltos áramot használt. Később ezek eljutottak a 480 voltig. Az agygörcsök és az izomgörcsök azt okozták, hogy a páciensek gyakran elharapták a nyelvüket, kitört a foguk vagy eltört az állkapcsuk, a gerincük, a medencecsontjuk vagy egyéb csontjuk. Manapság előzőleg oxigénnel kezelik az agyat, gumipecket tesznek a páciens szájába, izomlazítókat adnak, valamint altatásban végzik a műveletet, hogy elrejtsék az ECT barbár külső hatásait, de az áldozat agyát láthatatlanul átégető elektromos áram ma is ugyanolyan pusztító, mint amilyen mindig is volt. Az agyon átáramló vér mennyisége közelítőleg 400%-kal növekszik az ECT során.

Ma a pszichiátriai ipar csak az USA-ban mintegy 5 milliárd dollárhoz (4 milliárd euró) jut az ECT-ből évente. Ez nagy hasznot jelent a pszichiátereknek és a kórházaknak, ezután természetesen a hosszú „utógondozás” következik, ami a jövőben újabb üzletet és bevételt jelent, és ez az, amit nem említenek a vonakodók és gyanútlanok meggyőzésére irányuló beszélgetések során. Miközben a haszon nagy, megdöbbentő a hamis adatok mennyisége, aminek legjava persze a pszichiáterektől származik.

Nagyon gyakoriak a szabványos pszichiátriai hazugságok az elektrosokkal kapcsolatban. Általában ezeket halljuk:
Ez a komoly depresszió „leghatásosabb” gyógymódja. Emberéleteket ment meg az öngyilkosságok megakadályozásával, és csak végső esetben folyamodunk hozzá. „Az emlékezetkihagyás csak „időleges”.

2004-ben Dr. John Friedberg ideggyógyász, aki több mint 30 évig kutatta az ECT hatásait, azt állította: „ a sokkterápia lerombolja az emberek ambícióját és életerejét, meglehetősen passzívvá és apatikussá teszi az embereket.”

Vivien Leigh, olyan klasszikus filmek sztárja, mint az Elfújta a szél és A vágy villamosa, szintén több ECT kezelést kapott. Férje, Sir Lawrence Oliver megdöbbent attól, hogy a felesége személyisége milyen iszonyúan megváltozott: „ Csak azt tudom mondani, hogy ő többé már nem az az ember volt a kezelések után, akit annak idején megszerettem... olyan idegenszerűvé vált, olyanná, amilyet soha el sem tudtam volna képzelni. Valami történt vele, amit nagyon nehéz leírni, de ami nyilvánvaló.”

Ma az ECT nem egyéb, mint igen jövedelmező pszichiátriai kezelés, ami a számos országban meglévő törvény általi korlátozások ellenére folytatódik, tudománytalan, és magas kockázattal jár.

További információ:
Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
Tel.:06 (1) 342-6355
Cím:1461 Budapst, Pf.:182
info@cchr.hu
www.cchr.hu
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását