2024. április 25. - Márk

Film készül a kommandóakcióról

Simon Brand, egy Los Angelesben élő kolumbiai rendező filmet forgat arról a vakmerő helikopteres kommandóakcióról, amellyel a kolumbiai hadsereg kiszabadította Ingrid Betancourt politikust és 14 túsztársát a FARC gerillamozgalom fogságából - jelentette be
2008. július 7. hétfő 18:52 - Hírextra
A kolumbiai-francia kettős állampolgárságú politikust szerdán - hat és fél éves őserdei fogság után - szabadították ki a kommandósok az ország egy jelentős részét ellenőrző, de az utóbbi időben megrendült gerillamozgalom fogságából.

A hadsereg előbb bejuttatott egy ügynököt a mozgalom felső vezetésébe, aki aztán együttműködött a kommandóval, majd a katonák valóban akciófilmbe illő kockázatos csellel becsapták az őserdei harcosokat. Elhitették velük, hogy a helikopteren közvetítők érkeznek oda, ahol a 15 túszt őrizték, s egy tárgyalásra a FARC főhadiszállására viszik őket - több gerilla őrrel együtt.

Így a foglyokat maguk a FARC katonái kísérték fel a hadsereg álcázott helikoptereire, ahol - miután a levegőbe emelkedtek - a kísérő gerillákat a kommandósok lefegyverezték, majd a túszokkal közölték, hogy szabadok, s már szabad emberként szállítják őket egy katonai támaszpontra.

A helikopter 22 percig tartózkodott a dzsungel tisztásán, körülvéve mintegy 60 gerillával, akik rászegezték fegyvereiket - a hadsereg kommandójának vezetője ezt az időt, ami addig telt el, amíg a túszokkal a magasba nem emelkedtek, élete leghosszabb 22 percének nevezte.

A gerillák nem tudták, hogy a közelben a kolumbiai hadsereg 39 helikoptere állt készenlétben, hogy beavatkozzanak, ha a csel lelepleződik, és a FARC emberei tüzet nyitnak - ám ha így alakul, mindkét oldalon sokan meghaltak volna.

A katonai akciónak volt egy kifejezetten színházi eleme is, ugyanis a FARC gerilláival tárgyaló kommandósok előzőleg a felkészülés keretében drámatanfolyamon vettek részt, hogy jobban tudják színlelni a közvetítői szerepet.

Simon Brand erről az ily módon eleve filmes történetről a tervek szerint egy hollywoodi producerrel és az RCN-Ciné tévés filmstúdióval együttműködve forgat filmet, de még el kell dönteni, milyen nyelven íródik a forgatókönyv és hogy magát a filmet Kolumbiában vagy Franciaországban készítik.

Nemcsak a filmeseket ihlette meg Ingrid Betancourt vad regénye: maga a történet főhőse, a 2002-ben a FARC fogságába került és most kiszabadult politikus is azt tervezi, hogy művészi formában dolgozza fel hat és fél éves őserdei fogságának történetét. Ő az AFP értesülése szerint színdarabot készül írni ezekről a nehéz évekről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását