Száll a kakukk fészkére

Átépítik azt a 125 éves oregoni elmegyógyintézetet, ahol Milos Forman több mint harminc éve a Száll a kakukk fészkére című megrendítő drámáját forgatta.

Bár a gonosz Ratched nővér (Louise Fletcher) és a lázadó Randle Patrick McMurphy (Jack Nicholson) tragikus összecsapásának története merő fikció volt, sőt a film alapjául szolgáló Ken Kesey-regény sem megnevezetten az Oregoni Állami Kórházban játszódott (az író is máshol szerezte tapasztalatait), a gyógyintézet elmúlt évtizedeit a valóságban is számos súlyos probléma terhelte. A túlzsúfolt és elöregedett épület málladozó falai között fertőző betegségek ütöttek ki, előfordult, hogy a személyzet szexuálisan zaklatta a kiskorú betegeket, és a páciensek bántalmazták egymást.

Évek óta folyt a szócséplés a helyi politikusok között, hogy ideje lenne már valamit kezdeni a leharcolt és rosszhírű épületkomplexummal, ám a vitákat csupán azután követték tettek, miután 2004-ben egy bejárás során felfedeztek egy raktárhelyiséget, amelyben több ezer rozsdás pléhdoboz porosodott a kórházban elhunyt és elhamvasztott betegek hamvaival.
A törvényhozókat sokkolta a látvány. Az oregoni szenátus elnöke egyenesen az "elveszett lelkek szobájának" nevezte el a raktárt, ahova az 1880-as évek végétől az 1970-es évek közepéig kerültek be a családjuk eltitkolt szégyeneként magukra hagyott, az intézményben elhunyt betegek földi maradványai.

Az felsőházi elnök maga kezdeményezte ezek után a kórház teljes átépítését, s Oregon állam vezetői két éve jóvá is hagyták a 300 millió dolláros (közel 44 milliárd forint) költségvetésből készülő 620 ágyas intézet felépítését a régi épület helyén.
Az évszázados létesítménynek csupán néhány jellegzetes részét hagyják meg: így például korabeli elmegyógyászati módszereket bemutató múzeumot rendeznek be az épület frontján elhelyezkedő termekben.

Az építkezés jövő tavasszal kezdődik és 2011 tart majd.
Az oregoni gyógyintézetben azonban nemcsak a téglák cserélődnek, a kezeltek is sokkal korszerűbb ellátásra számíthatnak: az állami vezetők a személyzet megerősítését, új gyógykezelési programok bevezetését és jobb életkörülményeket ígértek a betegeknek.

Jack Nicholson annakidején elárulta, hogy depressziós lett a kórházi körülményektől, különösen miután végignézett egy elektrosokkos kezelést. A stáb a forgatás idejére gyakorlatilag beköltözött a kórházba, sőt maguk a betegek is statisztáltak a jelenetekhez. Forman hat hetet töltött a falak között, és arra törekedett, hogy minél hívebben adja vissza annak szellemét. A produkció 1976-ban öt Oscar-díjat kapott, Nicholson, Fletcher és Forman mellett a producerek, Saul Zaentz és Michael Douglas, valamint a forgatókönyvírók, Lawrence Hauben és Bo Goldman vehették át az amerikai filmakadémia szobrát.
Forrás: MTI